Kombinera mat och vin med vår latmask

Kategori: I proffsköket | Skrivet: Nov 17, 2017

Vinprovning PS

Det finns hur mycket som helst att lära om vin, men om du tänker bort prestigen och utgår från de fem grundsmakerna blir allt mycket enklare, i varje fall till en början...

Druvor kan utveckla ca 200 smakämnen som gör dem mer eller mindre lämpliga till vissa maträtter, men om du utgår från de 5 grundsmakerna så är det enligt proffsen – både i framstående restaurangkök och i framstående laboratorier – detta som gäller:

Viner som beskrivs som "friska" eller "syrliga" passar sannolikt till:

• Syrlig mat. I och med att syrligheten i vinet gör smak-krocken mindre så upplevs syrligheten (i både mat och vin) som mindre påträngande.
• Kryddstark mat. Den upplevda hettan i maten (som är individuell) minskar något.

Viner som innehåller en sträv, besk eller bitter ton kan matcha:

• Syrlig mat. Syran i den ena kan dämpa upplevelsen av syra i den andra. Och beska och syra är vänner (ta, till exempel, citron till rökt fisk).
• Salt mat. Upplevelsen av sältan i maten kan dämpas något av de här smakerna.

Halvtorra och söta (dessert-) viner passar sannolikt till:

• Mat med påtaglig sälta. Ett exempel är portvin som passar utmärkt till mögelost.
• Söt mat, efterrätter. Om vinet är lika sött som maten så upplevs båda som mindre söta – och godare.
• Kryddstark mat. Hettan i maten dämpar sötman och sötman i vinet dämpar hettan.

Lär dig ännu mer här: Mat och vin - grunderna

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp