8 tips för perfekta bullar

Kategori: Inspiration | Skrivet: Dec 11, 2019

baka perfekta bullar

Det finns några tips som gör att bullbaket lyfter en division, som ger ett proffsigare resultat. Här är de:

1. Använd rumstempererat smör i degen

Till att börja med: Använd riktigt smör och inte margarin. Ett skäl förutom att det smakar bättre med smör är att margarin har lägre smältpunkt än smör och det gör att degen blir annorlunda. Kemi helt enkelt.

I många recept står det att man ska ha i smält smör. Vad som händer då är att smöret är en vätska som kräver att man tillsäter mer mjöl för att degen inte ska kladda. Det extra mjölet gör bullarna stabbiga och allt annat än fluffiga. Rumstempererat smör kräver mindre mjöl och resulterar i godare bullar.
Det här gäller alla former av vetedegar (exempelvis lussekatter).

2. Maxa kryddorna

Ska man göra kardemummabullar vill man ha de karakteristiska svarta prickarna och den tydliga smaken. Inget av det får man om man använder färdigmald kardemumma. Det blir bara en grå ton på degen som är allt annat än smaklig. Köp hela kardemummakärnor och mortla själv. Köp äkta saffran till lussekatterna – gärna två påsar där receptet säger en. Snåla inte.

Eventuell vanilj är viktig för helhetsupplevelsen. Smaken den tillför är en stor del av slutresultatet. Skippa vaniljsockret som smakar mer sött än vanilj och köp antingen hel vaniljstång eller pulveriserad vaniljstång. Skillnaden är enorm.
Använd en mandelmassa med 50% mandel (läs innehållsförteckningen så att du inte får en "mandelmassa" med aprikoskärnor.

3. Bearbeta degen ordentligt

Det är trevligt att knåda för hand, men en maskin gör tyvärr jobbet bättre. Glutentrådarna ska vara riktigt starka så bullen inte spricker sönder när den jäser och gräddas. Den ska palla att få fyllning inkavlat och slutresultatet ska inte vara som en smulig mördeg.
Kör degen på låg hastighet i hushållsassistenten tills den släppt från kanterna. Ta en liten bit mellan fingrarna och dra ut den. Om man kan spänna upp den tills den är riktigt tunn utan att den spricker är den klar. Annars kör man den lite till.

4. Snåla inte med fyllningen

Ha på ett täckande lager som inte behöver vara flera millimeter tjockt, men inte heller tunt som om det var pudrat. Fyllningen är smaken, är fettet som sjuder bullarna inifrån och fukten som gör dem saftiga. Det är bullens hjärta och själ i ett. Det kan inte sägas tillräckligt ofta – snåla inte med fyllningen.

5. Våga testa hemma bake-off

Grädda inte alla bullar på en gång. Istället snurrar man bullarna, lägger dem på ett bakplåtspapper som i sin tur ligger på en skärbräda som ställs in i frysen. Låt dem bli helt genomfrysta och plocka sedan ner dem i en fryspåse. Ta fram en halv timme innan de ska serveras och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt tina helt. De kommer även börja jäsa då. Stoppa in i ugnen när de jäst lite och grädda som vanligt.

6. Grädda lagom – använd termometer

En ugnstemperatur på 225 grader för normalstora bullar brukar vara bra. Är de stora bör man sänka temperaturen lite så de inte blir brända innan de är färdiga.
Titta på färgen på bullarna. De ska ha ordentligt med färg och ha tydliga mellanbruna nyanser. Vitt bröd (t ex vetebröd) har gräddat färdigt vid 95 grader...

7. Pensla bullarna med sockerlag

Sockerlag ger en lika vacker yta, men en godare smak än att pensla med ägg. Genom att koka upp lika delar vatten och socker, gärna med en delad vaniljstång i, och sen låta det sjuda några minuter får man en perfekt "glaze" till bullarna. Pensla dem med den varma lagen direkt när de kommer ut ur ugnen. Då förångas vätskan och kvar blir bara en tunn sockerhinna. Den gör bullarna glansiga och smaken är fantastisk.
Sockerlagen klarar sig i kylen minst en vecka.

8. Viktigast av allt – repetera

Ett misstag många hemmakockar gör är att laga eller baka något en gång och sedan testa nästa recept.

Gör ett bröd, gör det igen och igen och igen och igen tills det sitter. Det är inte konstigt att farmor (också ett slags proffs...) sa att hon såg på degen när den var klar – det gör man efter att ha bakat samma bullar massor med gånger. Man lär känna sin deg, man kan kasta en blick på den och avgöra om den ska köras med i maskinen, om den jäst färdigt, om den har rätt temperatur och om den börjar bli klar i ugnen. Repetera, repetera, repetera.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp