Så minskar du svinnet i jul

Kategori: Inspiration | Skrivet: Dec 05, 2019

mindre matsvinn i jul

Julen är en av årets största mathelger, men också en av de värsta när det gäller matsvinn. Det är något vi tillsammans kan och borde ändra på genom att agera lite mer som de som vet bäst:

Respektera råvaran

Visa råvarorna den respekt de förtjänar och minimera matsvinnet, som ett proffs. För plånbokens, miljöns och matupplevelsens skull. Här är några tips hur du bär dig åt:

Ställ fram lite i taget

Självklart vill du ha ett dignande julbord, men ös för den skull inte på i onödan. Ställ fram maten – i snygga skålar och på snygga fat – allt eftersom. På så sätt får du både godare, fräschare mat och mindre som går till spillo.

Mindre går fortare

Om du i förväg delar upp maten i mindre enheter så går allting fortare. En mindre Janssons går fortare att värma, en mindre omgång revbensspjäll hinner inte bli kalla innan de går åt, en mindre omgång sill hinner inte bli ofräsch på det varma julbordet och mindre omgångar av allting går fortare att kyla och frysa när måltiden är slut.

Rester kan också vara fin råvara

Överbliven skinka kan ingå i en frukostomelett eller i pyttipanna eller på en pizza, strimlad kalkon passar utmärkt i en kryddig wok, inlagd sill och gravad lax håller sig i flera dagar och passar på macka – köttbullar och rödkål också, Janssons är om möjligt ännu godare när du värmer på den igen, osv.

Nötter passar i en wok, i sallader, som drinktilltugg (torrosta i stekpanna med salt), i müsli...

Tänk framåt

Bara några dagar efter julafton kommer nyårsafton. Vad från julbordet kan du förvandla, förädla och/eller ta till vara? Av skrovet från den uppätna kalkonen kan du koka en fantastisk fond. Av överblivna grönsaker kan du trolla fram pajer och soppor. Av julbordets sill och lax kan du skapa nyårsaftonens nätta munsbitar och förrätter till det mousserande vinet. Använd din fantasi.

Mycket kan frysas

Till exempel ost, grädde, bakverk, korv, skinka och många såser.

Ännu fler tips

Får du lite varstans här på professionalsecrets.se, av diverse TV-kockar som brukar vara i farten även i mellandagarna, och på stoppamatsvinnet.nu

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp