Köksmästarens nyårstips

Kategori: Inspiration | Skrivet: Dec 29, 2017

proffsens nyårstips

Några ganska enkla saker du ska tänka på för att få till festen som ett proffs:

På nyårsafton satsar de allra flesta på en festmåltid med hög nivå på råvaror, tekniker och tillhörande dryck. Och gärna skaldjur för dem som gillar det. Men låt för den skull inte förväntningarna distrahera dig från proffsens tips (och lite andra tips som vi har lagt till här) som fortfarande gäller för att du ska lyckas så bra som möjligt:

Planera ordentligt

Det låter inte så spännande, men det är grunden till allt. Utgå ifrån komplexiteten i det du ska tillaga. Om du ska servera tre rätter och alla behöver minutpassning och tillagning i sista sekunden så kommer det att bli stressigt.

Om huvudrätten är komplex så löser du mycket logistik genom att servera en enklare förrätt, till exempel en lyxig soppa som du har gjort tidigare på dagen och som bara ska garneras med några kräftstjärtar. Eller en kall förrätt på hummer som redan kokats och som ligger i sitt spad och väntar...

Portionera som ett proffs

För mycket mat på tallrik efter tallrik kan få helt fel effekt på aptiten. Planera i förväg vilka skålar (eller blir det snyggare i glas?), tallrikar och bestick som ger det rätta, festliga intrycket.

Planera åtgången

Beroende på om du ska bjuda på en eller flera rätter, räkna så här per person:

200 gram potatis, pasta, ris, eller annan stärkelse. Det motsvarar 2 medelstora potatisar eller 1 dl färdigkokt ris
120 till 200 gram kött.
125 -150 gram filead fisk eller skaldjur. Fråga gärna din fiskhandlare eftersom olika fiskar och skaldjur ger olika mycket kött.

Rent och bortplockat

Det ska alltid vara bortplockat och rent när du börjar laga mat. Få saker har så negativ inverkan på din matlagning som att behöva byta soppåse när fisken steks eller att behöva diska redskap som använts till förrätten.

Ett tips kan vara att ha några förkläden redo för gäster som uppskattar att ha något att göra med händerna när de umgås.

Mise en place

Ett ypperligt sätt att förbereda är att skapa en mise en place, ”lagt på plats” på franska:

Ta fram alla ingredienser och mät upp, skala, hacka, skär och placera i små skålar så att de kan användas direkt i vid tillagning.
Ta fram alla redskap, kastruller, pannor, bunkar, knivar, vispar, osv, som kommer att behövas under matlagningen.

Håll undan under tiden

En arbetsplats som blir smutsigare och smutsigare och täckt med disk blir till slut ett hinder som sätter stopp för arbetet i köket. Se i stället till att hålla undan under tiden. Be om hjälp om det behövs, både för din egen och för gästernas skull.

Gärna knytis

Det tål att upprepas: Många gäster blir bara gladare och trivs ännu bättre på den fest om de får vara delaktiga i arbetet i köket. Med lite planering kan ett knytkalas bli en stor matupplevelse.

Fler tips från köksmästaren – året runt – hittar du här.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp