Bäst (och billigast) i butiken just nu

Kategori: Trender och insikter, Inspiration | Skrivet: Jan 21, 2021

Blåmusslor PS

Ungefär så här långt in i januari kan man känna att jullovet har satt spår i hushållets ekonomi. Om du handlar råvaror som ett proffs får du både mer smak för pengarna och mer kvar i plånboken.

Alla proffskockar säger samma sak: Du ska välja råvaror efter säsong. Då får du inte bara njuta det som för tillfället smakar bäst, du får även lägre kostnader och gör bästa möjliga val för miljön. Just nu vinner alla när du satsar på:

Fisk och kål

Kallaste, mörkaste vintern är säsong för lokala sötvattensfiskar som abborre, gädda, gös och lake. Och från våra kalla hav kommer kolja och andra torskfiskar av fin kvalitet. Och fet sill. Även blåmusslor, pilgrimsmusslor och de flesta skaldjur är fina.

Massor med inspiration hittar du på våra fisksidor här.

Det har pratats mycket om kål på sistone. Det är nu du ska äta den, i alla former du hittar. Ett tips direkt från kockar PS har talat med: Tryck på ordentligt med smakerna. Använd salt, socker och syra och/eller tillsatt fett för att höja smakupplevelsen. Och en subtil råvara som kål utvecklar fantastiska smaker om du ger den en ordentlig yta genom att steka/baka den i ugn.

Dela gärna med dig av dina tips om kol – och ta del av andras – här.

Alltid ägg och lök

Ägg är alltid i säsong. Det är dessutom en bra ingrediens för dig som frossade på fett och kolhydrater under julledigheten och som har planer på att träna och äta dig lite smalare. I så fall kan du gärna betrakta ägg som smalmat och proteintillskott för finsmakare.

Om du gräver lite i lådorna i butiken kommer du också att hitta lök och vitlök av hyfsad kvalitet.

Vilt och rotsaker

Jaktsäsongen pågår fortfarande och rotsakerna som bärgades sent i höstas ska ätas upp. De här två kategorierna av råvaror passar dessutom utmärkt ihop. Passa på och bli vän med lite andra rotsaker än potatis.

Även pumpa kan hålla ett tag till. En proffsens hemlighet är att den här råvaran ska rostas i ugnen innan du, till exempel, gör en mättande soppa på den.

En detaljerad lista över säsongens bästa råvaror hittar du på säsongsmat.nu.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp