Hela sanningen om caesarsallad

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jun 25, 2020

caesarsallad krutong PS

Enligt sägen uppfanns caesarsalladen den 4 juli 1924. Men vem vilken Caesar menas?

Den här salladen – som serveras på krogar i hela världen lär ha skapats av Caesar Cardini, en italiensk invandrare till USA. Snilleblixten ska ha slagit honom på självaste Fourth of July 1924 när maten tog slut i hans krog och han var tvungen att improvisera en matig sallad vid gästernas bord.

Originalreceptet på caesarsallad

Sanningen lär vara att originalreceptet inte innehöll sardeller (!). Den tillfredsställande, lite ”fiskiga” smaken av umami lär i stället ha kommit från ett stänk Worcestershire sauce.

Även hela blad med romansallad ingick i originalreceptet. Tanken var att man skulle kunna hålla dem i stjälken för att kunna skopa i sig allt det goda. Även löst kokta ägg (”coddled eggs”, kokas så lite som en minut), parmesan och olivolja ingick i Caesar Cardinis egen caesarsallad.

Konstigt nog har många nya ingredienser kommit att bli synonyma med caesarsallad: Sardeller, grillad kyckling, bacon, och annat som känns betydligt mer suspekt. Traditionellet ska en caesarsallad tillredas i en träskål, gärna av olivträ.

PS försök till en renlärig caesarsallad:

Med lite input från flera duktiga kockar vågar vi oss på den här listan på ingredienser, men åsikterna går – som det brukar vara – isär:

Romansallad

Nystekta krutonger

Nyriven parmesanost

Caesardressing:

Färsk vitlök (mosad)

Senap

Äggula (Originalet är råa eller mycket lätt kokta ägg – "coddled eggs" – som bildar stommen till dressingen. Äggula blir lite modernare och elegantare.)

Färsk citronsaft

Worcestershire sauce

Neutral olja – eller mild olivolja (eller hälftenhälften)

Salt och nymalen svartpeppar

Varianter:

Sardeller (Det är lite svårt att tänka sig en caesarsallad utan den här ingrediensen. Att den har tillkommit kan bero på att Caesars bror Alex senare uppfann en egen sallad, ”aviator salad”, som innehöll sälta och umami från sardeller. Filéerna får gärna mosas med vitlöken/äggulan/citronsaften/oljan.)

Kapris

Grillad kyckling och eller bacon

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp