11 regler för en ultimat chili

Kategori: Utomlands | Skrivet: Jan 27, 2018

mexikanska chilifrukter på tork PS

Säsongen för värmande grytor är långt ifrån över. Bjud på en chili med alla (11) rätt!

Året var 2001. Tidningen/sajten Men’s Health passade på under New York Chili Festival 2011 och frågade USA:s samlade chili-elit vad som är viktigast när man gör den här rätten. Efter att ha sammansatt svaren fick de ihop till 11 tidlösa regler som de menade måste följas.

Ha dem i bakhuvudet nästa gång du gör en chili – till exempel en grå helg i februari som denna.  

1a regeln:

Den ska innehålla chili. Det finns kockar som faktiskt glömmer bort det.

2a regeln:

Använd fina, torkade chilivarianter från USA/Latinamerika. Använd gärna billigt kött i långkoket, för så länge som du har mexikanska chilifrukter med mycket smak (inte bara hetta) så kommer du att lyckas.

3e regeln:

När du tror att du har haft i tillräckligt med chili, så ska du ha i mer.

4e regeln:

Laga, servera och ät het chili. Att stoppa i sig chili som inte är het är som att gå på en Steakhouse och inte äta kött.

5e regeln:

Den måste vara lite rökig. Om den inte är det, så är det inte chili.

6e regeln:

Hitta balansen genom att använda en blandning av aromatiska, rökiga och söta chilifrukter. Det är så du får fram sammansatta, stora smaker.

7e regeln:

Om du serverar din chili med bönor, koka dem ordentligt (du ska förstås inte försöka fuska med burkbönor). En chili med råa bönor blir aldrig en god chili.

8e regeln:

Mörkt öl och Coca Cola. De tillför sötma och simmighet.

9e regeln:

Den måste innehålla tequila.

10e regeln:

”Low and slow.” (Låg värme under lång tid.)

11e regeln:

Koka den två dagar i förväg – kanske tre. Låt den stå till sig. Den blir godare ju längre den får stå, det är helt säkert.


Nu känner du dig antagligen sugen och därför återger vi ett av Festivalens vinnande recept – som saknar tidsangivelser – i sin amerikanska helhet. Var och en får göra sitt bästa att återskapa den här klassikern med ingredienser som vi kommer åt här i Sverige. Obs att ”chuck” är högrev/nacke.


Texas Style Beer Braised Chili

Kock: Nathan Foot


Ingredients:

10 dried Aji Panca peppers
10 dried Cascabel peppers
1 dried Habanero pepper
5 lbs ground chuck
2 onions, diced
4 dried red bell peppers, diced
3 dried jalapenos, seeds removed & diced
2 bottles beer, a strong American ale or porter
3 cups red wine
2 each 28 oz cans peeled Italian tomatoes, crushed by hand
1 Tbsp Ground Aleppo pepper*
½ tsp cinnamon
1 tsp ground cumin
1 tsp cayenne (more if you’d like it spicier)
3 tsp red chili flake
1 head garlic, roasted
1 small can pickled jalapenos, diced
Salt and pepper
1 bunch scallions, thinly sliced

Serves 8-10

For the chili powder:

Toast the Aji Panca, cascabel, and habanero chilies in a 350 degree oven until they are fragrant and crunchy. Let them cool, then break them open and remove the seeds. Grind them in a spice grinder and set aside.

For the chili:

Brown beef in a large stockpot over medium high heat. Drain off fat and remove beef from pot. Add the onion, red bell pepper, raw jalapenos, and ¼ cup of the chili powder to the pot. Cook until the vegetables are softened and the chili powder is toasted.  Deglaze with beer and red wine. Reduce by half and then add the tomatoes, Aleppo, cinnamon, cumin, cayenne and red chili flake. Simmer for at least an hour. Add beef back to the mix. Add roasted garlic, pickled jalapenos, and salt and pepper to taste. For spicier chili, add more Aleppo and cayenne. Garnish with scallions.

Mer om New York Chili Festival hittar du här.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp