5 tips om påskens lammstek

Kategori: Utrustning, Inspiration, I proffsköket | Skrivet: Apr 12, 2019

lammstek PS

Lammsteken är – nästan – påskens motsvarighet till julens julskinka. Vi har samlat några enkla tips maxar dina chanser att göra den rättvisa. Glad påsk!

Fem tips när du ska laga lammstek

1. Välj en stek med en rejäl fettkappa. Fettet utanpå är viktigare för smaken än benet inuti. 

2. Bind upp steken om den saknar ben. Det blir saftigare och godare.

3. Helstek i ugn och späcka med klassiska kryddor såsom vitlök och rosmarin – eller nästan vad som helst från köken kring medelhavet. Använd en bra termometer och låt inte steken gå över 58 grader om du siktar på en rosa kärna.

4. Lär dig 4-procentsregeln. När du tar ut köttet kommer innertemperaturen att stiga med ungefär fyra procent av ugnens värme. Det vill säga åtta grader om ugnen står på 200 grader.

5. Låt steken vila en bra stund innan du skär upp den för servering. Då blöder den mindre och både saftigheten och temperaturen kommer att ha spridit sig bättre. Skär köttet tvärs över fibrerna.

Temperaturer för lamm

  • Medium-rare: 50-54°C.
  • Medium: 54-58°C.
  • Medium-well: 58-65°C.
  • Well done: 65-72°C.

Ett tips när du serverar lammstek

Ben innehåller lite vatten och leder värme dåligt och därför blir köttet ofta rött eller rosa närmast benet. Låt gästerna förse sig själva så kan de välja de mer eller mindre tillagade bitarna de vill ha på sin tallrik.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp