Konsten att grilla revbensspjäll

Kategori: Inspiration | Skrivet: Maj 20, 2020

Revbensspjäll PS

Varje grillmästare med självaktning bör veta hur man får till det med revbensspjäll: Den perfekta marinaden, glazen, ytan och det sönderfallande köttet.

Revbensspjäll är som gjorda för grillen och för vår- och sommarkväller där gästerna själva plockar på sig mat. Här är grunderna för att lyckas oavsett vilken typ av revbensspjäll du har på grillen:

Ta bort hinnan

För att köttet ska ta åt sig mer smak och för att varje tugga ska falla av benet utan motstånd så ska du helst ta bort hinnan på revbensspjällens ”insida” (den konkava sidan).

Smaksätt i god tid

Smaksätt helst revbensspjällen långt före tillagning. Att gnida in styckdetaljen med en torr, smakrik ”rub” är en bra lösning. Varför inte dagen innan du ska tillaga dem?

Indirekt värme

Revbensspjällen ska – som sagt – få god tid på sig på grillen att utveckla smaker och en konsistens som smälter i munnen. Preparera din grill med lock för indirekt värme genom att samla glöden i ett hörn/på en kant.

Grilla länge

Lägg revbensspjällen på den ”svala” siden av grillen så att köttet tillagas med indirekt värme. Gallret ska vara rent och gärna inoljat. Täck revbensspjällen med aluminiumfolie. Sätt på locket och låt köttet tillagas i minst en timme. (Det långsamma konceptet ”Barbecue” fungerar egentligen bättre här än det svenska ordet ”grilla”.)

Testa med gaffeltricket

Gör så här: Stick in en vanlig gaffel i köttet och lyft. Om köttet genast släpper från gaffeln så är det färdigt.

Låt vila

Ta ut revbensspjällen ur ugnen och låt vila i aluminiumfolie på en varm plats i 20 till 30 minuter. Det här ger vätskorna en chans att jämna ut sig i köttet – så att det blir saftigare och godare på tallriken.

Eller koka innan...

Ett säkert sätt att få ett fantastiskt resultat är att koka revbensspjällen i buljong i ca en timme (eller ännu längre på låg värme i en koncentrerad kryddmix, ungefär som pulled pork) innan du grillar dem över direkt värme. Då blir själva grillmomentet en avslutning där du hastigt hettar upp och smaksätter spjällen framför dina hungriga gäster...

Läs ännu mer om konsten att grilla revbensspjäll här.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp