Dags för primörernas drottning

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 08, 2021

Grön sparris på grillen PS

Först ut är den tyska sparrisen som brukar skördas i mars och april. Den svenska sparrisen kommer något senare. Dags att börja längta...

Det finns två sorters sparris

Vit sparris växer under jord och skördas när toppskottet bryter fram. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Båda typer är unga skott på en årligen återkommande växt och det är därför de dyker upp ur jorden och äts färska endast på våren.

Tillaga sparris

Den vita sparrisen behöver du skala med potatisskalare. Börja en liten bit under toppen. Och skär bort en bit av den nedre delen som är lite träig.

Den gröna sparrisen behöver bara skalas om den är riktigt grov. Oftast räcker det att bara bryta av några centimeter av den grövre, träigare foten.

Sparris ska inte koka. Sjud den i lätt saltat vatten – men inte för länge om du vill behålla tuggmotståndet. Grön sparris behöver inte mer än några minuter medan den vita sparrisen bör få mer tid i grytan. Ta upp och testa.

För båda typer gäller att du helst vill koka dem stående så att de spröda topparna inte kokar sönder innan de hårdare stjälkarna har blivit klara. En högsmal kastrull med en högsmal korg för soparris kan vara en bra investering om du inte kan få nog av den här primören. Sparris går även utmärkt att ångkoka.

Servera med klassikern hollandaisesås, eller med en lätt vinägrett och flagad parmesanost. Ät tillsammans med några skivor parmaskinka så har du gjort det betydligt lättare att hitta ett passande vin till. En variant är att torka skinkan i ugnen så att den blir som "chips".

Eller lägg helt enkelt grön sparris tillsammans med salt och smör/olivolja i ett foliepaket på grillen...

Sparristips

Förvaring: Ett knippe sparris håller sig utmärkt i kylen en natt eller två om du ställer det i vatten, som du skulle göra med t.ex tulpaner. Ta inte av eventuell förpackning och gummisnoddar.

Tillagning: Häll i några teskedar socker och en klick smör eller olja i det lättsaltade vattnet när du sjuder primörernas drottning.

Trött sparris: Efter några dagar sloknar sparrisen oavsett hur du bär dig åt. Då duger den inte längre att serveras hel på tallrik, men du kan fortfarande koka en utmärkt soppa. Skilj gärna de spröda knopparna från resten av koket som du mixar till en jämn, tjockflytande konsistens.

Vintips

Sparrisen innehåller smakämnen som gör den knepig att kombinera med vin, men det går: Tyskarna vräker i sig vit sparris och dricker ung Riesling – med framträdande syra såväl som sötma – till. I Österiike föredrar man den gröna druvan Grüner Veltliner som är mindre smakrik, men som anses ha en liknande gräsighet/kryddighet som sparrisen.

PS

Om du älskar tysk vit sparris, missa inte sparrisfestivalen!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp