Gå på ramslöksjakt

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 16, 2020

ramslök i backe PS

Ramslöken står därute i backarna nu. Gå ut och leta och plocka (men läs den här texten först).

Ramslök – när och var?

Den trivs i skugga i fuktig jord, du hittar den ofta nära rinnande vatten i lövskog och i skogsbryn. När den väl har fått fäste kan den bilda en storbladig matta på marken.

Säsongen för ramslök är nu – lite beroende på var i Sverige du bor. De allra första, spröda bladen kan dyka upp i Skåne så tidigt som februari, men skördeperioden i hela landet kan sägas vara från april till maj.

Viktigt om du ska plocka själv:

Ramslök är lätt att förväxla med liljekonvalj – som är giftig. Om du är osäker ska du gnida och krossa bladen med fingrarna. Lök-aromen ska vara stark och tydlig.

Även blommorna skiljer sig. Ramslökens blommor sitter i klungor och ser ut som små, snövita stjärnor. Liljekonvalj har – som bekant – pärlband av klocklika, lite större blommor som kan vara aningen gula i färgen – se bilderna nedan.

När du lagar ramslök:

De tidigaste, sprödaste bladen har den godaste smaken. Den påminner om en mildare, rundare variant på vitlök och/eller gräslök. Grundtipset är att du ska tillaga den så lite som möjligt för att den ska behålla sin goda smak.

Till allt om ramslök

Om att hitta och odla ramslök:

Ramslöksfrossa

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp