Spetskålssäsong

Kategori: Inspiration | Skrivet: Aug 09, 2019

spetskål PS

Spetskålen är tidigast av alla kålsorter och är som skapt för att rostas i ugnen och bli till ett tillbehör på grilltallriken...

Spetskål är en av de kålsorter som skördas allra tidigast på året. Den du äter under vintern har importerats, men säsongen under det varmare halvåret är lång.

Spetskål känns igen på att den är mer spolformad än vanlig vitkål. Och när du öppnar den så är bladen något mjukare och mer luftigt packade i sina lager på lager.

Vanligast i butiken är ljusgrön spetskål, men den kan även vara röd eller lila. Den är lite sötare och mildare i smaken än många andra kålsorter. Hållbarheten är god och gör hanteringen lätt, i en plastpåse i kylen kan spetskål hålla i veckor.

Spetskål blir ett vackert tillbehör på tallriken om du skär den i två eller fyra delar på längden före tillagning. Koka eller ångkoka de hela bitarna varsamt under kort tid så att bladen fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Låt eventuellt kokvatten rinna av innan du ringlar en god olja eller skirat smör över…

Ett kanske ännu enklare sätt att tillaga ”klyftorna” med spetskål är att rosta dem i ugnen. Ringla bara lite olja över och salta och peppra. Att de dekorativa portionsbitarna med kål blir lite brända i kanterna gör inget, det tillför massor med god smak. Servera som tillbehör till grillat kött eller grillad fisk...

Strimlad spetskål är god stekt. Smör och salt räcker väl som smaksättare, men med bacon får du en matigare upplevelse.

Om du tillför chili, vitlök, lite fiskås och generöst med svartpeppar så har du satt en asiatisk touch på din rätt. Servera med kokt jasminris så har du stommen i en vegivore-middag...

Till spetskål.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp