Aronia - Det nygamla superbäret?

Kategori: Trender och insikter, Inspiration | Skrivet: Jun 02, 2015

Aroniabär

I Sverige den mest som prydnadsväxt eller friväxande i häckar men visste du att du även kan äta den? I alla fall bären det vill säga. Aronior är småväxta buskar. De har ovala blad, blommar i maj–juni och är vita eller rosatonade. Frukterna är i glänsande rött eller svart, och bladen får till hösten en mörk röd färg. Aroniabusken kommer ursprungligen från Nordamerika men har länge odlats i Östeuropa där bärens förebyggande och helande egenskaper har utnyttjats inom folkmedicinen under lång tid. Aroniabäret är generellt sett känt för att skydda mot urinvägsbesvär, och sägs ha mer än 6 gånger starkare i antioxidativ effekt än tranbär.

Svarta aroniabär kan användas till mat och efterrätter, till exempel till saftkräm. De kan också torkas. Torkade Aroniabär passar utmärkt till brödbaket, müslin, i grytan eller i en frukt och bär- smoothie. De svarta bären har en sträv, något kärv smak, som anses bli bättre då bären blivit frostnupna. I likhet med rönnbär blir då deras höga sockerinnehåll tydligare. Vill du plocka dem före frosten kan du stoppa dem i frysen över natten innan du använder dem. De har även ett mycket rikt innehåll av antioxidanter och färgämnen.

Bären är även rika på pektin och kan därför, vid t ex syltkokning, användas tillsammans med andra frukter och bär som har ett lägre pektininnehåll.

Svart aronia kan dock förväxlas med häckoxbär som också är en vanlig häckväxt. Bären är väldigt lika varandra men på aronia hänger de i klasar, medan häckoxbär är mer utspridda och smakar inget vidare.

Mer om Arioniabäret på PS hittar du HÄR

Tipsa gärna om dina bästa recept med aroniabär! 

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp