Bjud på get

Kategori: Debatt, Nyheter | Skrivet: Jan 07, 2017

Get, killing PS

Getkött är magert, rikt på järn och har låg kolesterolhalt. Det innehåller färre kalorier än nöt, gris, lamm och till och med kyckling. Ät mer get.

Det finns gått om getter i Sverige, men många killingar slaktas utan att köttet når din tallrik. Det beror på att efterfrågan är liten (här hos oss alltså) och att getter i första hand hålls för getmjölkens skull, för att kunna göra getost. Det är honorna/getterna man behåller medan hanarna/bockkillingarna slaktas. Köttet tas inte tillvara utan hamnar på komposten eller bränns.

Ät mer get

Inte för att det påstså vara en av årets trender, men för att getkött är ett utmärkt alternativ till annat kött. Det är magert och går att kombinera med det mesta. Getter har dessutom blygsammare behov ochh lämnar mindre avtryck på miljön än många andra köttdjur. Men du ska inte laga getkött som du lagar lamm. Anledningen är att getter inte samlar på sig fettreserver på samma sätt som – till exempel – lamm. Köttet innehåller bindvävnad och därför behöver det koka länge för att bli mört. 

Tips på hur du lagar get/killing

Timjan funkar utmärkt ihop med getkött. Eller låt köttet koka länge tillsammans med kraftiga indiska eller  orientaliska kryddor. Klassikern är hel get i långpanna. Krydda med citron, peppar, salt, vin, vitlök och olivolja. Täck över och stek i ugnen i tre till fyra timmar.

Läs mer om get/killingkött:

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp