Kombinera rosévin med mat

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jun 11, 2020

rosévin

Dags för rosévin. Men hur ska du tänka när du kombinerar den här somriga, friska, festliga drycken med mat?

Rosévin har inte alltid ansetts vara lika ”fint” som andra viner och i den gastronomiska världen är det tunt med tips hur du kombinerar den här sommarklassikern med mat. Här tänkte vi göra något åt det:

Lätta och torra roséviner

Den här typen kommer ofta från Provence i Frankrike eller delar av norra Spanien eller Italien och påminner mycket om vita viner med rena, friska smaker. De passar bäst till mat som du skulle kombinera med, till exempel, en Pinot Grigio: Lätta sallader och lätta rätter på skaldjur och grillad fisk med pasta eller ris. Getost är också en bra kombination. Och varmt, soligt väder…

Torra men lite kraftigare roséviner

Från Rhônedalen och Languedoc i Frankrike och från Rioja och Navarra i Spanien kommer många populära, torra, men lite kraftigare roséviner. De här trivs med en bred smakpalett, från ansjovis och tapenade till grillad fisk, kyckling och lamm. Och till grovmalda patéer och fårost. Perfekta grillviner nästan oavsett vad du grillar. Ett säkert kort.

Eleganta roséviner från Provence

/Merlotbaserade roséviner från Bordeaux

De här typerna rosévin kan man, utan att hamna helt fel, jämföra med lättare viner på druvan Pinot Noir. Du känner igen dem på att de kostar lite mer. En bra kombination är skaldjur med stora smaker, till exempel hummer. Halstrad lax eller tonfisk, anka och varsamt tillagat, rosa lammkött är också lyckade kombinationer. Avsluta middagen med inte alltför mogen brie eller camembert.

Kraftiga roséviner från nya världen

Dessa görs ofta på Syrah och/ eller Cabernetdruvor. De här vinerna är så kralliga att de närmar sig ett fruktigt rött vin – minus tanninerna. De fungerar för hela sommarmiddagen, från fördrink till förrätt till grillad varmrätt. Även kryddig mat som curry – eller tandoorikyckling på grillen – fungerar. Praktiskt och modernt.

Lite sötare roséviner

Vad man tycker om dessa är en smaksak. De kan komma från Loiredalen eller Portugal och/eller vara gjorda på druvan Zinfandel. De passar till ungefär samma smaker som de torrare alternativen ovan, men kanske hellre till en matig sallad än till fisk och skaldjur. Framför allt inte rå fisk (men du ska förstås prova om du är nyfiken). Sötman kan även trivas med kryddstarka, orientaliska rätter. En smaksak, som sagt.

Roséchampagne

Den här drycken smakar mest som… champagne! Det gör den till en perfekt fördrink med diverse tilltugg. Om detta följs upp av grillad fisk och grillade skaldjur så är smaklökarna i himlen. Torr champagne i alla former är även den perfekta drycken till friterad mat och till lätta soppor gjorda på grönsaker, varma såväl som kalla.

Mousserande roséviner

Rosa bubbel som inte görs med champagnemetoden kan vara lite snål och skarp i smaken. Testa en torr cava rosé från Spanien till lufttorkad skinka och andra tapas. Söt, bubblig rosé kan fungera när dina gäster har tröttnat på kaffe till kakorna, tårtorna och bullarna på trädgårdskalaset.

Trevlig sommarupplevelse!

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp