Gör som proffsen, grilla njurtapp

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jul 09, 2020

Grillad njurtapp PS

Grilla inte njurtapp för att vara trendig, grilla njurtapp för att den här styckdetaljen är god, prisvärd och som skapt för grillen.

Ett annat namn för njurtapp är ”slaktarbiff”. Namnet är taget från engelska ”butcher’s steak” och syftar på att slaktaren förr i tiden behöll den här fina men föga efterfrågade detaljen för sig själv. Den kan även heta ”hanging tender”, ”hanger steak” och på franska ”onglet”.

Den här V-formade muskeln har inte – som de flesta andra muskler – som uppgift att samverka med skelettet för att djuret ska kunna förflytta sig. Man kan säga att den sitter mitt inne i kroppen, vid bröstkorgen, mellan ryggrad och revben. Där jobbar den hårt för att hålla lungor och inälvor på plats. Det sägs att det också är därför som den har en extra djup och god köttsmak. En del menar att den kan påminna om lever…

Grilla den hastigt som den är (silversenan i mitten ska avlägsnas så att du har två ”filéer). Den är eftertraktad för sin smak, inte för sin mörhetsgrad. Skär köttet i skivor mot fibrerna innan du servererar.

Njurtappen är lätt att röra ihop med kållappen (djurets hela magmuskel), flankstek (bakre delen av magmuskeln, vid ljumsken). Mer om de här styckdetaljerna och diverse namn som florerar hittar du här.

Mer om njurtapp hittar du här. Ett grillrecept på njurtapp hittar du här.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp