Kombinera vin och ägg

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 11, 2019

sallad oliver ägg PS

Att kombinera påskens ägg med vin kan vara svårt. Här får du lära dig tänka "smakbrygga", "kontrast" och "komplement".

Ägg är ett fantastiskt, allsidigt livsmedel – inte bara på påsken, utan även för snabba och lätta vår- och sommarmiddagar och luncher i trädgården. Men att kombinera ägg med vin kan vara något av en utmaning. Om kombinationen görs fel så kan ägg framkalla en otrevlig metallsmak i vinet.

Ägg är rikt på protein och innehåller umami som brukar fungera utmärkt med vin, men det innehåller också svavel. Vitt vin med lite sötma kan fungera med ägg, men rött vin är nästan omöjligt till. Den enklaste lösningen är att dricka öl till, men det finns en proffsig lösning om du absolut vill ha vin:

Tänk ”smakbrygga”

Det hörs på ordet att det handlar om att hjälpa maten och drycken till ett lyckat möte i munnen. Några ingredienser som kan fungera som smakbryggor mellan ägg och vin är citron och vinäger, stekt svamp och stekt lök, ost, grädde och smör, kaviar (den finare sorten), tomatsås, med flera.

Alla de här ingredienserna ger en fin smakbrygga till vin, inte minst vita viner. Ett rött vin med tanniner som skär genom fettet och den mättade smaken av äggula i en bearnaise är en njutning. Och fisk med hackat ägg och smält smör blir en stor upplevelse i sällskap med ett friskt, vitt vin. När du tänker vin och ägg, tänk smakbrygga…

Tänk ”komplement eller kontrast?”

Ibland handlar det om något så tekniskt som att ”komplettera eller kontrastera” ägget med vinet. Det kan låta pretentiöst, men här är några konkreta exempel:

En omelett är bland det enklaste man kan göra med ägg och rätten kan varieras i det oändliga. Till en omelett med färska, smakrika örter passar ett syrligt och friskt vin som kontrast.

En toast med ägg och svamp är en enkel aptitretare. Svampen gör den lätt att kombinera med ett rödvin med lite fylliga, jordiga smaker. Det jordiga i maten fungerar som komplement till det jordiga i drycken.

Till ett pocherat ägg med lax och parmesan passar champagne. Den friska, syrliga smaken rensar smaklökarna och kontrasterar mättnaden i ägget och laxens fetma och rökighet.

En dubbel utmaning

Ägg och sparris tycker om varandra. Men för att kombinera vin med en sparrisomelett, en sparrisfrittata eller en paj med äggstanning och sparris så krävs lite kunskap och skicklighet. Tipset för vita viner (hör av dig om du hittar en lösning för rött!) är att du behöver ett utan ekfatskaraktär och som har inslag av citrus. Många finsmakare anser att druvan Grüner Veltliner, som är populär i Österrike, har toner av gröna örter och gräs och komplementerar sparrisens speciella smak.

Ägg och Cava

En del sommelierer menar att mousserande Cava från Spanien är särskilt lämplig till ägg (dvs rätter som smakar ägg, inte bara innehåller ägg). Det kan vara den höga, friska kolsyrehalten och den relativt höga alkoholhalten som gör det.

Läs mer om att kombinera mat och vin:

Mat och vin – grunderna

Läs mer om ägg:

Lilla äggskolan

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp