Älska ansjovis (och sardeller)!

Kategori: Inspiration | Skrivet: Jul 02, 2020

ansjovis, skarpsill, sardin PS

Ansjovis/sardeller är en potent smaksättare. Här får du massvis med tips hur du använder den i maten.

Först av allt: Det är svårt att prata om anjsjovis (stavas även anjovis) eftersom feta små fiskar heter olika saker inte bara beroende på art, utan också beroende på var i havet de dras upp, hur stora de är, hur de kryddas, och hur de konserveras (eller inte). Mer om det kan du läsa här:

Ansjovis vs sardeller

Här ska det handla lite mer allmänt om små feta fiskar som potenta smaksättare – så potenta att det är vanligt att dina gäster antingen slukar dem eller skyfflar dem åt sidan på tallriken.

Sanningen är att en kock måste ha ett bra handlag med den här råvaran för att den inte ska slå ut alla andra smaker på tallriken. Det är inte alltid gästens fel att man hoppar över dem…

De muskulösa, feta små fiskarna har en umamimättad smak som bara kan komma från havet. De finaste har konserverats hela i salt och får gärna ligga en stund, ca 10 minuter, i vatten innan du serverar dem. Om några blir över så kan du konservera dem ytterligare en tid genom att täcka dem med olivolja.

Att köpa fina filéer av ansjovis i olivolja går förstås också bra, även om en del av de ursprungliga smakerna kommer att ha gått förlorade. Använd gärna oljan i det du lagar för att få med så mycket av det goda som möjligt. Några förslag på hur du använder ansjovis:

  • I en pastasås på tomat och/eller kött
  • I en gubbröra med klös
  • Med ägg i alla former
  • Till rostade grönsaker
  • I en sallad eller salladsdressing
  • Som en dip (googla ”bagna cauda”) som du tillför vilka primörer som helst

Till råga på allt så finns det ekonomi i de små rackarna. En liten burk räcker till smaksensationer för ett stort sällskap.

Ansjovis trivs ofta med rosévin. Mer om den här magiska lilla matfisken kan du läsa här.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp