Extra mycket rötmånad i sommar...

Kategori: Nyheter | Skrivet: Jul 26, 2018

Patogener, bakterier och mögelsvampar

Många matvaror blir lätt dåliga på sommaren och i år har den varit extremt lång och varm. Några proffsiga tips hur du undviker att bli matförgiftad – eller att matförgifta andra:

Värme, ljus och luftfuktighet kan öka tillväxten av bakterier i mat som inte hålls ordentligt kyld. Bakterier eller patogener i mat kan vara mögelsvampar, virus och parasiter. Den vanligaste formen av skadliga bakterier är ansvariga för cirka 95 procent av alla matburna sjukdomar.

– De flesta blir sjuka av en så enkel sak som smutsiga händer. Med god handhygien kommer man långt, säger kock och kökschef Albert ”Abbe” Lindo.

Så vad ska man tänka på för att undvika att bli sjuk av mat en sommar som denna. Här är några enkla men proffsiga tips:

  1. Håll god hygien. Tvätta händerna ofta.
  2. Separera rå och tillagad mat. Tvätta skärbrädor mellan varje användning.
  3. Håll isär redskapen. Ha en uppsättning redskap som du använder till kött och fisk och en annan till grönsaker.
  4. Tänk på att varm mat ska ligga på minst 60 grader för att hålla bakterietillväxten i schack. Kall mat ska ligga på 5 grader.
  5. Frakta hem dina varor i kylbag när du handlat.

Läs mer: Hygien och säkerhet i köket

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp