Var hittar man viltkött?

Kategori: Inspiration | Skrivet: Okt 15, 2020

Dovhjort Innanlår från Koberg Vilt

Vi har lagt vår viltblogg på is – men där finns massor med aktuella tips och kunskap om vilt ändå. Till exempel om vart du som inte är jägare ska vända dig för att handla världens bästa (enligt WWF) kött:

Var köper man viltkött?

Jakten bedrivs en del av året och det går inte att tillhandahålla färskt kött i jämn ström över hela jaktåret. Det är enbart de stora aktörerna i branschen som klarar det. Dem som äger hela distributionskedjan.

Köp svenskt viltkött

Allt som glimmar är inte guld och allt som är vilt är inte svenskt. Liksom övriga livsmedel är det upp till var och en att vara nyfiken på sin vara och titta efter var den kommer ifrån. Importerat kött behöver inte vara dåligt men med stor sannolikhet så är det billigare. För att vi skall öka mängden vilt i handeln finns incitament att köpa svenskt. Branschen behöver även få fart på hela viltvärdekedjan*- från skott till tallrik -och möta efterfrågan så att jägarna får anledning att sälja sitt vilt vidare istället för att spara det i frysboxen.

Vilt håller länge i frysen

På tal om fryst så vill jag med emfas säga att fryst och färskt vilt är minst lika bra. Vilt håller länge i frysen - ett helt år. Eftersom vilt är magert och fettet ligger utanför själva köttet till skillnad mot exempelvis nötkött som har fettet insprängt i köttet vilket syns tydligt på tex en entrecôte. Det är fettet som härsknar och blir gammalt och styr tiden som det kan frysas. Faktum är att vilt kan ligga betydligt längre än ett år i frysen men branschen har stipulerat att följa Livsmedelsverkets rekommendationer om bäst före.

Viss mat blir faktiskt bättre med tiden. ”Bäst före men bättre efter” - brukar jag svara på frågan om hur länge en salami håller.

Nu: var hittar du vilt?

I storstäder finns ofta en saluhall och i de stora livsmedelsbutikerna hittar du en frys inträngd i ett hörn utan någon särskilt charmig exponering men icke desto mindre finns där vilt. De talar inte om vad du ska göra eller vad det kan förväntas smaka så häng med här så kommer du snart få vidare information om det.

Hos Mathem kan du hitta vilt från flera olika leverantörer. 

Du kan även söka via Jägarförbundets hemsida om var du kan köpa vilt i olika regioner. Titta under gårdsbutiker så ser du var du kan hitta det i din region.

Du kan också söka på butiker i närheten genom PS gårdsbutiksregister 

Nu börjar jaktsäsongen och det finns all anledning till att leta.

* Viltvärdekedjan - Svenska Viltmatakademin arbetar med att definiera de olika länkarna i värdekedjan för att bidra med ökad kunskap och därmed jämnare kvalitet på vilt som distribueras.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp