Fem tips när du ska laga kött i ugnen

Kategori: Utrustning, Inspiration, Nyheter, I proffsköket | Skrivet: Nov 12, 2020

Kött i ugn

En fördel med att steka kött i ugnen är att det kan ske långsamt. Proteinet hettas upp sakta och det är lätt att kontrollera köttets exakta innertemperatur. Men lita inte på ugnens gradtal – lita på din köktermometer.

I ugnen tillagas köttet både genom kontaktvärme med het luft och genom strålande hetta från ugnens värmeelement. Het luft tillagar köttet saktare än till exempel hett vatten eftersom luft är lättare och har lägre kapacitet att bära och överföra värme.

Proffsens fem bästa tips när du ska laga kött i ugnen:

  1. Det viktigaste när du ska laga kött i ugnen är din termometer. Lägg gärna pengar på en med tunn nål för att undvika stora hål i köttet. 
  2. Kombinera hög och låg temperatur
  3. Lär dig 4-procentsregeln, när du tar ut köttet kommer innertemperaturen att stiga med ca 4 procent av ugnstemperaturen.
  4. Varmluftsfläktar i ugnen ökar värmens effekt på köttets yta, sänk den ordinarie temperaturen med mellan 15 och 30°c.
  5. Låt köttet vila en stund på en varm plats när du tagit ut det.

Läs mer om att laga kött i ugnen

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp