Tänk nytt när du tänker vilt

Kategori: Inspiration, Nyheter | Skrivet: Nov 07, 2019

viltkött PS

​Traditioner i all ära, men ibland göder de gamla föreställningar att viltkött måste marineras, spendera natten i mjölk eller späckas. I och med utvecklingen inom kylar, frysar, spisar och ugnar så är det bättre att tänka så här:

1. Var försiktig vid tillagning av vilt

Grundtanken med viltkött är enkel: Köttet är magert och därför behöver du vara försiktig med innertemperaturen. En överstekt stek är svår att rädda. Ingen god sås i världen kan ta den tillbaka till det vackert ljusrosa. 

– Man lever kvar i gamla temperaturer fast vi har moderniserat ugnen, säger KC Wallberg, kock och restauratör på Gubbhyllan, Skansen i Stockholm.

2. Lär dig 4-procentsregeln

När du tar ut steken ur ugnen kommer innertemperaturen att stiga med ett gradantal som motsvarar ungefär 4 procent av ugnsvärmen. Efter en längre tid i ugnen på, till exempel, 125 grader kommer den alltså att fortsätta stiga med 5 grader efter att du har tagit ut den.

3. Lättgrava viltkött

Du kan med fördel grava din viltköttbit före tillagning för att framhäva det vilda och kryddiga. Förslag: Blanda 3 delar strösocker och 2 delar mixat grovt salt och klappa in det i köttet 1-2 timmar innan det ska tillagas.

4. Våga krydda vilt

Ta i ordentligt med allt från gin till messmör och sidfläsk. Eller bara salta och peppra och njut viltsmaken.

5. Bästa köttet

– Viltkött är inte bara gott det är miljövänligt och nyttigt också. Det får grönt ljus på WWFs köttguide, fler borde välja vilt och fler borde få tillgång till världens bästa kött, säger Niklas Wakeus, grundare och VD av Professional Secrets.

Till allt om vilt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp