Har du koll på kål?

Kategori: Trender och insikter, Inspiration, Nyheter | Skrivet: Dec 07, 2018

Brysselkål

Vi befinner oss i kålens tid. Den flesta kålsorter dyker upp på senhösten och är som bäst på vintern. Det vill säga precis just nu. Har du tillräcklig koll på kål?

Kål är fullt av nyttigheter, kostar nästan ingenting, odlas lokalt och smakar ljuvligt sött eller krispigt fräscht beroende på hur du tillagar det.

Det finns tre huvudgrupper inom kålfamiljen: 

  1. Huvudkål är täta och klotformade som vit- och rödkål. 
  2. Bladkål växer i långa blad ut från stjälken, som grön- och svartkål. 
  3. Blomställningskål påminner mer om blomvärlden och växer i buketter som broccoli och blomkål. 

Kålrabbi är med sin uppsvällda stambas en egen sort i sammanhanget, men förtjänar sin plats tack vare den tydliga kålsmaken.

Här är några tips på vad du kan göra med kål:

Vitkål förknippas idag ofta med pizzerior men gör sig bra i alla sallader. Strimlad rå med citron och solroskärnor eller med äpple och mynta.

Rödkål är snyggast av alla kålsorter och förknippas med julen och är god i många varma sallader. Den passar bra till apelsin och russin. 

Såväl röd- som vit- och spetskål kan användas råa i sallader. Strimla och salta kålen lätt och låt dra en stund så mjuknar den och ger mer smak i salladen. Alla sorterna är också goda gräddkokta eller råstekta/wokade. Koka dem annars i klyftor, lägg över i ugnssäker form, på med olja och getost och gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. 

Broccoli och blomkål kan bli milda, krämiga soppor om de inte tillagas med stunsen kvar i en wok, eller ångkokas.

Skiva rå blomkål och brysselkål tunt och använd i sallader eller som de är med olivolja och flingsalt. Titta då efter fina exemplar.

Ett fräscht recept på rödkål

I tråden ”Det vegetariska julbordet” i PS forum hittar du flera bra tips på vad du kan göra med kål.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp