Bjud på blomkål

Kategori: Inspiration, Nyheter, I proffsköket | Skrivet: Jan 05, 2018

blomkål PS

Så här efter julbord och nyårsfester kan det vara läge att starta året med en ödmjuk råvara från växtriket. Utmana dig själv lite grann, gör en fest av blomkål.

Blomkål funkar fint att äta rå. Skär den i tunna skivor och servera med en god olivolja och flingsalt. 

Tänk på att blomkål är en söt grönsak som funkar bra med smakrika kryddor som spiskummin, gurkmeja och koriander. Hämta gärna inspiration från den indiska köket.

Så lagar du blomkål

Var försiktigt när du tillagar blomkål. Du kan bland annat ångkoka, woka eller förvälla. Ska du göra  blomkålssoppa eller blomkålscrème då ska du koka buketterna så att de blir mjuka helt igenom. 

Friterad blomkål kan vara bland det härligaste man kan äta. Så här gör du: 

  • Koka blomkålen snabbt.
  • Gör en frityrsmet på ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar.
  • Vänd buketterna i smeten.
  • Doppa i het olja tills de blivit gyllenbruna.
  • Låt oljan rinna av på hushållspapper och salta.

Läs fler friteringstips i Fritera som en proffs.

Picklad blomkål blir ett krispigt tillbehör. Dela huvudet i småbuketter och låt det koka upp – men inte mer – i en 1-2-3-lag. Gul lök i klyftor, korianderfrön och spiskummin är gott sällskap.

Tips

Tänk på att förvara blomkål i plastpåse eftersom den är känslig för etengas från andra grönsaker och snabbt blir brun. 

Läs mer om hur du tillagar blomkål.

I PS kålguide hittar du allt du behöver veta om kål

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp