Bästa tipsen på oxfilé

Kategori: Inspiration, Nyheter, I proffsköket | Skrivet: Feb 10, 2018

oxfilé PS

Det kanske inte är så man brukar tänka, men kött är en råvara som är bra så här års (när mycket annat inte är det). Några tips om hur du bär dig åt med den här magra styckdetaljen.

En del köttkockar anser att oxfilén är mer mör än smakrik och väljer hellre andra, mer spännande styckdetaljer av nöt. Men det går inte att komma ifrån att den här populära filén alltid – så länge som du inte översteker den – betyder fest:

Vad ska man då tänka när man lagar oxfilé?

  • Hinnan och strängen på långsidan ska putsas bort.
  • Oxfilén är mager och behöver salt och fett för att komma till sin rätt. Därför är det en bra idé att linda in med bacon, späcka med ädelost, tillföra kryddat smör, toppa med stekt anklever och/eller servera med kraftiga såser...
  • Köttet ska tillagas snabbt. Stek hastigt och eftervärm i ugn till högst 54°. (Eller gör detta i omvänd ordning.) Det är lätt att en filé som tillagas för länge blir torr och tråkig. Genomstekt oxfilé gör ingen glad.

Tips på en klassiker

Om du vill göra något mer avancerat - satsa då på klassikern smördegsinbakad oxfilé (Beef Wellington). Det är inget för nybörjaren men är gott och kommer garanterat imponera på gästerna. Fyll utrymmet mellan filén och smördegen efter konstens alla regler med en massa av svamp, vitlök och paté.

Läs mer om oxfilé

Här får du tips på andra styckdetaljer 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp