Koka fisk som ett proffs

Kategori: Inspiration, Nyheter | Skrivet: Jan 02, 2018

koka fisk

Hemligheten när du koka fisk är bland annat att den inte ska koka, bara sjuda. Fler tips för dig som har ätit dig mätt på skinka och korvar:

Sjud eller koka i avsvalnande vatten

Fisk ska sjuda i en temperatur strax under kokpunkten. Koka upp rikligt med vatten och lägg i fisken. När vattnet nästan kokar igen ska du dämpa eller helt stänga av värmen. Håll koll på temperaturen med en termometer med smal nål. Koka hellre för lite än för mycket.

Salta som havet

Kokvattnet ska vara lika salt som havet det vill säga ca 3,5 procent. Tänk 1,5 msk salt per liter vatten.

Inkokt fisk

Feta fiskar passar bra att koka in, vilket betyder att de kokas varsamt och sedan får kallna i sitt spad. Fisken serveras sedan kall. Här hittar du recept på en klassisk koklag till inkokt fisk.

Ungefärliga koktider för fisk

Tillagningstider varierar efter tjocklek (rundfisk mäts där den är som tjockast):

Portionsbit 1,5-2 cm                    3-4 min
Portionsbit 3-4 cm                       5-6 min
Hel rundfisk 3 cm                        7-10 min
Hel rundfisk 4 cm                        8-10 min
Hel rundfisk 5 cm                       15-20 min
Hel rundfisk 6 cm                       20-25 min
Hel rundfisk 8 cm                       30-40 min
Hel rundfisk 10 cm                     60-70 min

Läs mer om hur du kokar fisk

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp