Välkommen till PS rotfruktsguide

Kategori: Inspiration, Nyheter | Skrivet: Mar 14, 2019

svartrot PS

Rotfrukter växer på våra breddgrader och till skillnad från de flesta råvaror så är flera av dem i säsong nu. Men hur ska du tillaga dem?

De "somnar in" om man stoppar dem under jorden eller i en kall, mörk och lagom torr källare och därför är det nästan alltid rotfruktssäsong. Som nu, till exempel.

Man kan göra allt med rotfrukter: Råriva, syra, ångkoka, fritera, bräsera, långlaga, steka, grilla, ugnsbaka eller koka och mixa till kräm, puré eller mos. 

Syra kålrot

Tillsätt salt och kryddor. Stampa kålroten så att saltet går in. Packa i en glasburk och förvara i rumstemperatur i två veckor. Förvarar sedan din syrade kålrot i kylskåpet. Den är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år.

Njut sparris utan sparris

Svartrot kallas ibland för "fattigmans sparris". Man blir klibbig om händerna av att skala den, men smaken – som påminner om sparris – är ustökt. I en enkel gratäng, till exempel.

Lyft vintermorötter med apelsin

Sötman från apelsinen lyfter fram sötman och ger lite syra till morötterna. Prova att koka morötter snabbt, häll av vattnet och pressa över apelsinjuice. Låta sedan stå en stund innan du fyller på med olivolja och flingsalt.

Ta hand om vattnet

När du har kokat rotfrukter, spara vattnet och använd det som en enklare buljong till grytan, såsen eller soppan.

Sota skalet

Sota skalet på din rotfrukt med en brännare innan du bakar den hel i ugnen. Det blir snyggt och smakar gott karamelliserat.

TIll PS rotfruktsguide:

Läs mer om hur du lagar rotfrukter:

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp