Skillnad mellan ansjovis och sardeller?

Kategori: Trender och insikter, Inspiration, Nyheter | Skrivet: Mar 05, 2016

Ansjovis, skarpsill

Ansjovis eller sardeller är väl samma sak. Eller? Professional Secrets reder ut vad som är vad och vad det egentligen är som skiljer ansjovisen från sardellen.

Det är lätt att blanda ihop ansjovis med sardeller och det beror bland annat på att ”ansjovis” kan vara både (1) en fisk och (2) en konserv. På grund av ett dubbelt ologiskt namnbyte blir det ännu mer invecklat. Så häng med:

  1. Fisken med namnet ansjovis är en mindre och avlägsen släkting till sill och rör sig lite längre söderut i Atlanten och i Medelhavet. Men när du köper den filead på burk i olivolja så heter den sardell.
  2. Konserven som kallas ansjovis är däremot gjord på skarpsill (en nära släkting till sill) från svenska vatten. Den speciella Bohuslänska kryddningen innehåller bland annat kanel, kryddnejlika, kryddpeppar, kardemumma, sandelträ och svartpeppar.

När man översätter exempelvis recept från engelska till svenska blir det ofta, på grund av namnen ovan, fel. Om det i det engelska receptet står "anchovies" så blir det gärna ansjovis på svenska, men det som menas är så gott som alltid sardeller.

Glasklart, eller hur?

Behöver du veta mer? Läs på här om ansjovis och sardeller

Läs mer om fisken ansjovis

Köp