5 tips när du confiterar

Kategori: Inspiration, Nyheter | Skrivet: Mar 10, 2018

confitera, fett

Att confitera "att koka i sitt eget fett" är både en tillagnings- och en konserveringsmetod. Det innebär helt enkelt att ankköttet får koka länge på låg värme täckt av ankfett. Resultatet blir stora, djupa smaker och sönderfallande kött.

Att confitera innebär att koka i sitt eget fett. Oftast är det ankkött man confiterar men det går bra att confitera kyckling eller fläskkött. Resultatet när du confiterar blir stora, djupa smaker och sönderfallande kött. Att omsluta köttet med fett gör att smakerna bevaras.  

Några tips när du confiterar:

1. En äkta confit görs på ank- eller gåsfett med ursprung från södra Frankrike. Använd lårfilé framför bröstfilé eftersom bröstfilén drar ihop sig och blir torr när det confiteras.

2. Salta gärna köttet en dag i förväg eftersom salt inte kommer att lösa sig i det kokande fettet.

3. Anklår ska sjuda i fettet i minst två timmar. Använd gärna ugnen för att få bättre kontroll över temperaturen. Den bör vara någonstans mellan 90 och 120 grader.

4. Grilla på eller stek köttbiten och ge den en vacker färg innan eller efter du confiterar.

5. Spara på fettet när du confiterat klart. Så länge du är noga med hygienen och förvarar fettet i en tättsluten burk i kylen eller frysen så kan du använda det flera gånger. Lämna lite i botten varje gång eftersom kryddor, med mera, kommer att ha lagt sig där.

Tips!

Om du lagar kyckling och inte vill ha skinnet i din rätt, stek det på låg värme i en stekpanna tills fettet smälter. Häll över det heta, smälta fettet i en burk och tillslut med lock och spara i kylen. Utmärkt både till confit (mildare smak än ankfett) och stekning!

Läs mer om confitera anka som ett proffs

Läs mer om råvaran anklår

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp