DuvaRingduvan är en anpassningsbar fågel som trivs både i djupa skogar och i stadsmiljö. Duvor finns över hela landet utom i den inre fjällvärlden och det karakteristiska hoandet hörs lång väg.
Duvan äter allt möjligt som spannmål, fröer, smådjur och sniglar men är extra förtjust i ärter. Därför jagar man ofta duvor i närheten av ärtfält dit fåglarna gärna söker sig. Köttet är relativt mörkt med en ganska mild smak. Som i allt viltkött varierar smaken beroende på årstid och vad duvan har pickat i sig. Duva som matfågel förekommer både vild och odlad. I båda fall är viltsmaken ganska mild. Bra att veta om duvaEn ringduva väger ungefär ett halvt kilo. En fågel är oftast lagom till en portion.
Köttet är mörkt, men smaken är mild. |
|
Hur lagar man duva?Traditionellt ska det gärna vara lätta, eleganta smaker till duva: Päron, druvor, chablis, med mera.
Stek duvbröst och matcha den milda köttsmaken med päron och portvin: Bryn duvbrösten i rejält med smör tillsammans med vitlök och timjanskvistar. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek dem i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 52-54 grader. Låt duvan vila och servera med grillat päron och portvinssås med stjärnanis och balsamvinäger. Eller: Helstek duvan i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Täck fågelns kött med fett i en eller annan form. Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:
I Frankrike konfiterar man gärna duva, det vill säga låter duvköttet koka i fett, för att göra rättvisa åt det milda och goda – men magra – köttet. Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel. Klassiker - DuvaKonfiterad duva. Att varsamt koka duvans magra kött i – förslagsvis – ankfett ger ett saftigt och gott resultat.
|