Bjud på kalvbräss, lammnjure och lever

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 06, 2018

levergryta, inälvsmat

Inälvsmat är kanske inte lika vanligt på middagsbordet idag som det var förr. Men det är lika gott. Vi har samlat proffsens tips på hur du bäst lyckas med bland annat kalvbräss, lammnjure och lever.

Kalvbräss

En riktigt delikatess som kan stekas eller stuvas. Kalvbrässen är en körtel som sitter i halsen på diande kalvar. Tillgången är begränsad så tänk på att beställa i förväg. Beräkna 50 - 100 gram per person.

Innan du tillagar kalvbräss ska du putsa den ren från hinnor och låt den ligga i kallt vatten eller mjölk.

Du kan med fördel brässera brässen lätt innan stekning. Panera, stek eller fritera den gyllenbrun. Genomstek men behåll saften. Servera gärna med syrliga smaker.

Läs mer om kalvbräss

Lammnjure

Stek lammnjuren i smör och bränn av med konjak eller madeira. Grillad njure är också gott och servera med något syrligt tillbehör. Lök, bacon, senap, kapris och svartpeppar är smaker som funkar bra ihop med njuren.

Servera gärna med andra styckdetaljer från lamm. En klassiker är stekta lammnjurar provencal med ugnsstekt potatis, hela grillade vitlökar och förvällda plommontomater.

Fler tips på lammnjure

Proffsens tips på kalvnjure

Kalvlever

Kalvlever smakar mildare än lever från äldre djur. Tänk på att putsa den fri från senor och hinnor. Den ska i princip "skalas".

Bacon, lök, kapris, persilja och äpple är smaker som funkar bra ihop med kalvlever. Stek den i tunna skivor med en smakrik stekyta och lämna en rosa kärna.

Kalvlever är också god i gryta eller som stuvning. Gärna med pikanta och/eller heta smaktoppar.

Läs mer om kalvlever

Fler proffstips på lever

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp