Vin med ägg?

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 15, 2017

ägg och vin

Ägg är världens bästa mat (inte minst på påsken), men vad dricker man till? Att kombinera vin och ägg kräver lite omtanke och kunskaper. Här på PS får du tips om hur du lyckas.

Ägg är rikt på protein och innehåller umami som fungerar utmärkt med vin, men ägg innehåller också svavel. Det är det som ställer till med smakproblem. Vitt vin med lite sötma kan fungera med ägg, men rött vin är nästan omöjligt till. Men det finns lösningar:

Gör en smakbrygga

Tillför ingredienser och/eller smaker som gör ägg och vin till en lyckad kombination. Båda trivs tillsammans med citron och vinäger, stekt svamp och stekt lök, ost, grädde, smör och kaviar. Genom att tillföra den här typen av ingredienser kan du få till ett lyckat "möte" i munnen.

Tänk komplement eller kontrast

Till en "mullig" omelett med färska, smakrika örter kan du till exempel välja ett syrligt och friskt vin som kontrast. Eller så kan du göra tvärtom: Till en toast med ägg och svamp kan du välja ett rödvin med fylliga, jordiga smaker som komplement till det jordiga i drycken.

Fler tips på dryck till ägg

Lär dig mer om smakkombinationer i PS Lilla Smakskola

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp