VECKANS HÖJDARE: Sriracha ("Rooster Sauce")

Kategori: Inspiration | Skrivet: Apr 21, 2016

Sriracha med tuppen

Den heta chilisåsen Sriracha har på kort tid tagit hela världen med storm. Den lär ha sitt ursprung i Sri Racha i Thailand, men höjdaren som vi hyllar här är den färdiga såsen som produceras – faktiskt – i Californien.

Den dyker upp i Food Trucks, till nudelsoppan på stan, i snabbmatsställen, i kebaberior, i recept på internet, på matbordet hemma hos vänner och i amerikanska deckarserier, till exempel när Woody Harrelson och Matthew McConaughey ska trycka i sig en hot dog i True Detective.

Vi talar om heta – på mer än ett sätt – chilisåsen som går under det fina namnet "Sriracha".

Såsen görs på chili, vitlök, vinäger, salt och socker och lär – i sin ursprungliga, färska form – komma från Sri Racha i Thailand. Eller, enligt andra källor, från Burma. Idag är den populär i hela världen. Du hittar "Rooster Sauce" på enkla nudelställen i Asien, men den populära flaskan med tuppen tillverkas av ett familjeföretag i Californien med vietnamesisk bakgrund.

Varför veckans höjdare? Därför att själva enkelheten och fräschören gör en sträng – tänk ketchup med sting – så trevlig som accent på alla möjliga sorters mat som behöver en kick chili, salt och syra. Och därför att producenterna envisas med att den lokalodlade chilin som ska bli Sriracha måste hålla hög, solmogen nivå.

Viktigt:

Här hyllar vi originalet, Rooster Sauce, den från Huy Fong i Californien med tuppen och den spetsiga flaskan med grön kork. Det finns säkert hyggliga kopior därute, men det finns också några härmapor (bland annat en med en tiger) som smakar direkt illa.

Mer om Srirachasås från Huy Fong kan du läsa här.

Fler höjdare hittar du här.

Vad är veckans höjdare?

På Professional Secrets lär vi ut proffskockarnas bästa knep och jobbar för att fler människor ska laga mat från grunden med fina råvaror. Eftersom vi ibland stöter på matvaror i butiken som vi tycker håller en hög hantverksmässig nivå som gör oss glada så händer det att vi utser ”Veckans höjdare”.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp