Blomkål, ja tack

Kategori: Inspiration | Skrivet: Mar 08, 2019

blomkål_PS

Blomkål förekommer i husmanskost över hela världen och är en av kökets mest mångsidiga grönsaker. Och i finköket kan blomkål förvandlas till allt möjligt gott.

Under de senaste åren har kål fått ett uppsving bland professionella kockar. Det har framför allt handlat om de bladiga, gröna sorterna, men nu är det allt oftare om blomkål som dyker upp i de hetaste menyerna på de finaste krogarna.

Blomkålen med sina karakteristiska, molnformade blomställningar tillhör – tillsammans med broccoli – en underart till familjen brassica. Att den är vit beror på att ”blomman” är outvecklad och har skyddats från solens strålar av de köttiga bladen.

Blomkål förekommer i husmanskost över hela världen och det är inte så konstigt. Just den här kålsorten är en av kökets mest mångsidiga grönsaker. Den är vacker att titta på och kan förvandlas till allt möjligt – även i finköket:

”Couscous” på blomkål

Att skala det yttersta lagret på den stora vitblomman, med en vass kniv eller med en osthyvel, ger ett ”smul” som kan användas till mycket. Det blir som ett lite lättare och mindre kaloririkt alternativ till ris.

Helbakad blomkål i ugn

Framkallar söta, nötiga smaker. Gnid in hela huvudet med smör och baka i ugnen på 200 till 225 grader. Blomkålen är klar när ytan har fått en fin, brun ton. Servera gärna med rostade pinjenötter och russin.

Rostad blomkål

Skär upp i mindre blomställningar, lägg i panna och rosta i ugn på ca 225 grader. Buketterna ska få fin färg och en tydlig doft av ”rostat”. Garnera med en fin olja.

Blomkålsgryta

Blomkål är en nästan given ingrediens i grytor som saknar kött eller fisk. I Indien används den flitigt i matiga, vegetariska rätter där den passar utmärkt med de lokala kökens paradkryddor; spiskummin, kanel, koriander, ingefära, muskot, gurkmeja, nejlika, chili, med flera. För rätt tuggmotstånd och textur, lägg i blomkålsbuketterna bara några minuter före servering.

Friterad blomkål

Som tempura och/eller vegetariskt alternativ till fish ’n’ chips. Större bitar kan kokas en aning i förväg, men ett godare alternativ är nog att skära mindre buketter som fortare blir genomkokta i frityroljan. Salta blomkålen innan du täcker med panering/frityrsmet.

Blomkålsgratäng

En klassiker. En viktig detalj är att inte tillföra onödig vätska eftersom blomkålen tillför så mycket av den varan själv. Det kan räcka med en smakrik, lyxig och gärna nötig ost.

Blomkålspilaff

Smula blomkålen till ”ris” och stek med karamelliserad lök. Sautera på hög värme under kort tid så att smulet inte blir till mos. Och snåla inte med smöret.

Picklad blomkål

Den är krispig, den är vacker, den är god, och du kan lägga in så stora eller små buketter som du vill (större bitar kan behöva förkokas en minut eller två). Blomkål är en höjdare på burk.

Blomkålssoppa

Serverades för inte så länge sedan på Nobelmiddagen. För att få ut så mycket smak och näring som möjligt, koka inte blomkålen mer än några minuter innan du applicerar mixern. Vanlig, nymalen svartpeppar gör under för den här rätten.

Blomkålsmousse

Blomkål passar till skaldjur, inte minst i form av en len och smidig mousse. En perfekt stekt pilgrimsmussla på ett litet moln av blomkålsmousse (kanske smaksatt med bara en touch av tryffel) är en enkel förrätt som utstrålar fest och lyx.

Rå blomkål

Det här är den nyttigaste formen av blomkål. Njut den till feta, smakrika dipsåser som bagna cauda, romesco, med flera.

Använd blasten!

De allra grövsta, yttersta bladen på blomkålen kan tas bort, men övrig blast och stjälken går utmärkt att hacka och smussla ner i grytor. Aromen och saftigheten i den hackade grönsaken lyfter fram smaken av kött och umami.

Torkad frukt och nötter

Blomkål passar bra med torkad frukt och nötter ­(men kanske mindre bra med jordnötter). Kombinera gärna med de indiska kryddorna ovan…

Fler blomkålstips

Om du har egna blomkålstips som vi har glömt så får du gärna bidra med dem på PS forum.

Läs mer om blomkål i Matskolan.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp