Sluta fega med grönsakerna

Kategori: Inspiration | Skrivet: Maj 14, 2020

grillade grönsaker PS

Enligt proffsen vi har frågat så är det vanligt hos amatörer att man är rädd för att ”smaka upp” grönsakerna på tallriken så mycket som krävs. Våga lyfta smakerna med salt, syra, socker, fett, chili, med mera!

De flesta proffskockar vi har frågat säger ungefär samma sak: Amatörens vanligaste fel när man lagar grönsaker är att man är överdrivet försiktig och inte "smakar upp" råvaran tillräckligt.

Man marinerar, saltar, pepprar och kryddar både kött och fisk, men när det gäller grönsaker så är man återhållsam på gränsen till handlingsförlamad. Men hela hemligheten med grönsaker är att de milda, fina smakerna behöver hjälp för att göra intryck på tallriken.

Våga lyfta smakerna med salt, syra, socker, fett, chili, med mera. Salt, olja och vinäger är en grundläggande helig treenighet att jobba med – gör det med gott förtroende.

Även när du vill värna om milda smaker i spröda grönsaker – till exempel primörerna som du hittar i butiken nu – så ska du inte vara rädd att använda fett och salt.

Joel Aronsson (Fäviken, Kraka's Krog, m fl) grundtips är så enkelt att det låter som en självklarhet:

"Smaka upp råvaran!"

Läs mer om att laga grönsaker.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp