Flankstek, flap steak och njurtapp

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Jul 25, 2017

grillgaller och glöd PS

Alla är platta stekar som passar perfekt på grillen, men vilken är vilken och var sitter de på djuret? Vi försöker reda ut begreppen.

Det är svårt att hålla reda på vilken styckdetalj som blir vad när man byter språk. Inte nog med att samma detalj kan ha flera namn, i olika länder styckar man dessutom sina djur på olika sätt. Här – såhär i grilltider – är ett litet försök att komma till rätta med flankstek, flap steak, njurtapp, med flera:

“Flankstek" – på engelska "flank steak" eller bara "flank" – sitter vid ljumsken på djurets bakre del och är en del av "kållappen", djurets magmuskler.

"Skirt steak" är ytterligare en variant på tunn stek som styckas från djurets undersida – men längre fram (strax bakom frambenen) än en "flank steak".

“Flap steak" är en tunn stek som styckas högre upp på nötdjurets mage/sida, framför bakbenen.

"Hanger steak" är detsamma som "njurtapp" på svenska. Det är en inre muskel som sträcker sig mellan lungor och mage. Njurtapp är inte det vackraste av namn, därför kallas den här styckdetaljen ibland även för "slaktarbiff". Det namnet kommer i sin tur från "butcher's steak", ett namn som lär komma från att slaktaren gärna behöll den här detaljen för sig själv. Ibland används även det franska namnet "onglet".

Samtliga av de här styckdetaljerna är platta, smakrika och perfekta för grillen. Läs mer här.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp