Fräscha upp dina smakkunskaper

Kategori: Inspiration, Nyheter | Skrivet: Aug 10, 2017

kryddor i skålar, Professional Secrets

Gillar du att skapa nya rätter? Brukar du experimentera med smaker? Vill du utveckla din smakpalett? Välkommen till Professional Secrets smakskola.

En erfaren professionell kock som i flera år har jobbat med att komponera nya rätter sätter ofta ihop recepten i huvudet. När rätten sedan ska provlagas behövs oftast bara små justeringar. Det som skiljer ett proffs från en amatör är att den mentala smakpaletten. Ju fler smaker du har jobbat med, desto träffsäkrare blir du innan du ens har radat upp råvarorna på köksbänken.

Några proffstips: 

  • Byt inte ut för mycket på en gång. Om det går fel så kommer du inte att kunna identifiera vad det är som inte fungerar. Gå varsamt fram och justera, justera, justera.
  • Varje sak på tallriken ska fylla ett syfte.
  • Plockmat ska inte bara smaka olika, den ska smaka mycket – så att olikheterna framgår. Det är det som är hela poängen.
  • Fullvuxna rätter kan vara mildare än plockmat, men behöver då accenter som poppar fram, mot den milda bakgrunden.
  • Byt gärna ingredienser, men behåll balansen. Lite av något starkt och mer av något mildare. Inte tvärtom.
  • Våga gå vidare. Våga misslyckas. Experimentera – men inte på dina gäster.

Mer tips och inspiration om smak hittar du i Lilla Smakskolan

Köp