Bjud dig själv på en poké bowl

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Aug 23, 2019

Variant på poké PS

Den enkla, fräscha snabbmatsrätten poké (på svenska "poké bowl") kom från ingenstans (nåja, Hawaii) och blev snabbt populär. Varför? Och hur görs den?

En liten rätt som heter Poké dök upp från ingenstans och blev snabbt populär som snabbmat med en lite fräschare stämpel. Om någon frågar så kan du – lagom malligt – påpeka att maten på allas läppar uttalas (med engelskt uttal) ”poke-ay”.

Rätten kanske enklast kan beskrivas som en Hawaiiansk och lite mer avslappnad variant på sushi. På våra breddgrader görs den gärna på lax, men originalet är tonfisk eller wahu wahu (guldmakrill – en släkting till tonfisken). Eller bläckfisk.

Som det det "svenska" namnet antyder så ska den här rätten serveras i en skål. Grundingredienserna är den råa fisken som skurits i munsbitar och vårlök, soja, sesamolja och rostade sesamfrön. Utöver det finns många varianter med chili, sjögräs, fiskrom, (makadam)nötter, ris, avokado, glasnudlar, groddar, wasabi, med mera. (På bilden syns ytterligare en variation.)

En skål med rå fisk och asiatiska smaker är den perfekta snabbmaten, det är antagligen därför poké så snabbt har blivit populär i hela världen. Ett ursprungligt, grundligt och illustrerat recept på poké hittar du bland annat här:

http://www.seriouseats.com/2016/06/how-to-make-ahi-tuna-poke-hawaiian.html

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp