Alla älskar fläskkotletter

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Okt 05, 2018

fläskkotletter

Trendiga styckdetaljer kommer och går, men fläskkotletten består. Vad är det som gör den här ödmjuka köttbiten så fortsatt populär? Och hur lyckas man med fläskkotlett?

En fläskkotlett är en perfekt portionsbit med magert och nyttigt kött. Däremot finns det kanske inte så många olika sätt att tillaga den här styckdetaljen och just därför är det viktigt att du gör det enligt alla konstens regler. Här är några tips:

Råvaran är A och O

Det går inte att laga en utmärkt, saftig, smakrik fläskkotlett av en råvara som är något annat än utmärkt. Prata med din duktiga slaktare. Fråga om ras, ursprung, uppfödning, foder, fetthalt, tjocklek, osv.

Fett är lika med smak

Ju mer synligt fett på dina fläskkotletter, desto mer smak kommer du att få för pengarna. Behåll fettet på när du steker (och leta efter fett när du köper) och låt gästerna själva skära bort fettet på tallriken.

Torka fläskkotletten före stekning

En fläskkotletter ska vara snustorr på ytan när den åker ner i pannan. Maillardeffekten – de där goda rostade, karamelliga aromerna på köttets svedda yta – uppstår bara om temperaturen är högre än kokpunkten. Alltså ska vattnet bort.

Använd en tyngre panna som är ordentligt upphettad innan du sätter igång.

Låt kotletterna gå klart i ugnen

Om du steker tjocka fläskkotletter klara i en stekpanna är risken stor att köttet blir torrt innan värmen har nått ända in i kärnan. Gör som proffsen, låt den sista värmeutjämningen ske i en måttligt varm ugn. 150 grader är lagom.

Läs mer om hur du lyckas med fläskkotlett.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp