Lys upp hösten med kimchi

Kategori: Inspiration | Skrivet: Sep 17, 2020

Enkel kimchi PS

På hösten ska man frossa i kål – och gärna i kimchi, koreas heta, umamistinna variant på surkål. Allra godast blir kimchi om du gör den själv (och det är inte svårt).

Många har träffat på den här koreanska specialiteten på krogen där den brukar agera tillbehör till bland annat bulgogi och bibimbap. För en nybörjare kan den påtagliga doften och smaken vara avskräckande, men för den som har lärt sig att älska kimchi är kombinationen av chili, vitlök, umami och krispigt fermenterad kål en svårslagen fest för smaklökarna.

Kimchi tillagas genom mjölksyrejäsning, precis som Europas surkål. I ett första steg får kinakålen genomgå ett saltbad som sätter smak och konsistens – men som också tar död på oönskade mikroorganismer. I nästa steg förökar sig de överlevande mjölksyrebakterierna under syrefattiga förhållanden och skapar mjölksyra.

Lägg till det chili, vitlök, ingefära och fisksås som får följa med i jäsningen...

Det är mjölksyran som bevarar grönsakerna genom att göra tillvaron outhärdlig för andra organismer som annars skulle förstöra kålen. Och det är den som ger den där underbara, djupa, syrliga smaken.

Kimchi du köper på burk eller konserv är sällan något att ha (det finns några riktigt dåliga produkter som kallar sig "kimchi" därute), men den goda nyheten är att enklare varianter på den här surkålen gör du själv på några dagar.

Bästa receptet på enkel kimchi

Ett utmärkt recept på egen Make Kimchi (”enkel kimchi”) hittar du här.

Några tips innan du gör din egen kimchi:

Följ receptet noggrant, i alla fall första gången. Och tänk på:

Inte för mycket vitlök

Den som älskar vitlök kanske vill öka på mängderna – men gör inte det. Fermenteringen kan i värsta fall göra att den utvecklar bittra smaker.

Inte för mycket ingefära

Även ingefära är en älskad krydda som man kan få lust att maxa. Men för mycket ingefära i kimchi skapar obalans i smakerna och i värsta fall en kletig konsistens.

Alger för vegetarianer

Om du inte kan tänka dig att krydda med fish sauce, prova att framkalla umamismaken med en tesked tång i stället. Helst av sorten kelp/kombu.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp