12 saker du helt enkelt måste veta om grönsakssoppa

Kategori: Inspiration | Skrivet: Nov 25, 2017

grönsakssoppa PS

Överraska någon ikväll – bjud på en slät grönsakssoppa. Kanske inte världens lyxigaste bjudrätt, men det krävs en del tricks och kunskap för att få till det som ett proffs.

Man kan tro att en slätmixad grönsakssoppa bara handlar om att hälla hackade grönsaker i en kastrull med vatten, koka och gå loss med stavmixern. Men riktigt så enkelt är det inte.

Tänk fond (franska för grund eller bakgrund) ungefär som professionella kockar gör när de smaksätter såser och grytor. Oavsett vilken grönsak som är din huvudingrediens så ska du gärna grunda med:

Lök i någon form. Den smakar som bekant godast om du steker den fram de söta, kola-aktiga smakerna.

Selleri. Många älskar inte den här grönsaken, men som en del av en större komposition har den en enorm förmåga att bilda en fond för andra smaker.

Persilja. Släkt med selleri och med en liknande förmåga att lyfta fram smakerna i annat.

Vitlök. Bara en klyfta eller två. Den ska inte ta över – om det inte är en vitlökssoppa du lagar.

Och töm gärna kylen på udda grönsaksbitar och låt dem gå med i koket. Inte nog med att soppan blir godare, den blir dessutom billigare och nyttigare (både för dig och för planeten).

Alla proffsens tips för hur du lyckas hittar du här:

12 saker du bör veta om grönsakssoppa

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp