Älskade torskrygg

Kategori: Inspiration | Skrivet: Okt 06, 2017

torskrygg PS

Den tjockaste delen av ryggfilén på en stor torsk – torskrygg – är något av det läckraste man kan komma över i en fiskdisk. Hur tillagar man den som ett proffs?

Kokt eller stekt torskrygg med skirat smör, gröna ärtor och kokt potatis. Det finns få fiskrätter som kan mäta sig med den här klassikern. Enkelheten ("krångla inte till det") är en viktig del av konceptet med den här råvaran, men det finns en del att ha koll på även för att lyckas med det där enkla:

Laga torskrygg som ett proffs

Ett stycke på ca 150 gram är lagom till en person. Det kan låta lite snålt, men en större bit – många recept anger 200 gram – kan kännas som för mycket av det utsökt goda.

För att göra smaken djupare och köttet fastare – framför allt om du ska steka eller t o m grilla – kan du lägga torskryggen i 10-procentig (räkna 1 dl på 1 liter vatten) saltlag i ca 30 minuter. Torka av vattnet före tillagning.

Att koka eller ångkoka är också ett bra sätt att tillaga torskrygg. Glöm inte att – försiktigt – låta den fina biten fisk "mellanlanda" på hushållspapper eller en släng innan du lägger den på tallriken. Annars kommer du att få varmt kokvatten som far omkring på tallriken och spär ut smält smör och annat gott.

Läs mer i PS fiskguide:

Torskrygg

 

Köp