Om en grundsmak som heter umami

Kategori: Trender och insikter, Inspiration | Skrivet: Okt 29, 2020

soja med chili – umami PS

"Umami", den femte grundsmaken, är japanska och betyder, på ett ungefär "välsmakande". Med lite koll på den här smaken kommer du att lyckas bättre med många rätter – inte minst vegetariska sådana.

Umami är en nykomling bland grundsmakerna och det kan bero på att den är svår att ringa in och beskriva. Namnet är japanska och betyder ungefär "välsmakande". Det säger något om varför den finns över huvud taget och varför den kan vara avgörande i din matlagning:

Umami signalerar protein. Den "välsmakande" smaken uppmuntrar helt enkelt en hungrig människa att ta för sig av mat som innehåller kroppens livsviktiga byggstenar.

Umami förknippas med djupa köttsmaker och animaliskt protein, men de här ingredienserna är inte ett måste för att få in den här grundsmaken i din matlagning. I det asiatiska köket har man länge vetat att umami är en dimension som behöver tillsättas för att få vegetariska rätter att lyfta. Det gör man bland annat med soja (bönorna, men framför allt såsen), svamp, fermenterade grönsaker, sjögräs, med mera...

Läs mer: Allt om umami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp