Laga grönsaker som ett proffs

Kategori: Trender och insikter, Inspiration, I proffsköket | Skrivet: Nov 29, 2018

laga grönsaker PS

Nyheter, matreportage och uppmaningar att du ska äta mer grönsaker (och mindre kött) duggar tätt nu. Men hur lagar man en tillfredsställande middag på bara grönsaker? På riktigt?

En gång i tiden var grönsaker något som barn inte ville äta. De hade ofta kokats mosiga, färglösa och smaklösa i saltat vatten. Men idag har influenser från utländska kök – inte minst de asiatiska – och diverse gröna mattrender förvandlat konsten att laga grönsaker.

Detta samtidigt som vi äter mer kött än vad som är bra för planeten – och behöver göra något åt det. Men vi är många som kan tycka att en måltid utan kött är en måltid där något saknas. Hur gör man då för att en middag på endast grönsaker ska kännas "tillfredsställande"? Några proffsiga tips:

Tänk kött

Joel Aronsson, som bland annat jobbat i det innovativa köket på världsberömda Fäviken utanför Åre, menar att man inte ska låsa sig vid hur det "ska" vara när man lagar grönsaker. Allt är tillåtet. Det är – till exempel – fritt fram att fräsa, grilla, marinera, tranchera, halstra, sautera och bräsera grönsaker på samma sätt som du skulle göra med kött. Prova.

Tänk textur

Vackra grönsaker med ett krispigt tuggmotstånd är en bra start – men det är inte hela bilden. Grönsaker som broccoli, morötter och gröna bönor plockar åt sig dressing och smaker bättre om de har kokats en aning mjuka. Och en liten knaprig, smakrik accent – till exempel rostad lök – kan göra något roligt av den enklaste grönsak. Jobba med många texturer i samma rätt.

Tänk stora smaker

Enligt professionella kockar är det vanligaste felet hos amatörer att man inte ”smakar upp” grönsakerna. Man marinerar, saltar, pepprar och kryddar både kött och fisk, men när det gäller grönsaker så är man på tok för återhållsam. Fega inte när du tillför fett, salt, chili, ansjovis, parmesan, sojasås, fisksås, honung, vinäger, med flera.

Läs mer: Laga grönsaker.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp