Världens enklaste förrätt: Ostron!

Kategori: Inspiration | Skrivet: Nov 06, 2018

ostron på is PS

Om man kan konsten att öppna dem, vill säga. Tekniken kräver lite träning, men när den väl sitter finns ingen enklare, färskare förrätt än den här delikatessen från havet.

I Sverige har ostron något högtidligt över sig. Men egentligen är det en perfekt förrätt – och snackis – som köps färdig i butiken och som bara behöver packas upp och serveras som den är.

Några ostrontips:

  • Använd en riktig ostronkniv. Det gör inget om det är en billigare sort (Peppe Elmqvist, hovleverantör och fjärde generationens fiskhandlare och ostronöppnare av rang, föredrar en ostronkniv för 180 kronor), men den ska vara gjord för ändamålet.
  • Träna på några ostron åt dig själv innan du ger dig på att bjuda dina vänner.
  • Använd en ren släng för att få grepp om ostronet, för att skydda din greppande hand och för att städa bort eventuella flisor längs det öppnade skalets kant.
  • Om gästerna får äta ostronet med en liten gaffel – i stället för att surpla – så minskar risken att de får irriterande (men helt ofarliga) flisor i munnen.
  • Det gör inget om du spiller lite av vätskan inuti ostronet, ett färskt ostron kommer att producera mer.
  • Köp gärna några mindre, "lättare" ostronsorter för gäster som är nybörjare.
  • Servera på is.

Konsten att öppna ostron

Lär dig det teoretiska här. Sedan är det bara att träna.

Allt om ostron.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp