Ta en ål-selfie

Kategori: Trender och insikter, Debatt, Nyheter | Skrivet: Dec 07, 2018

odlad ål finns inte PS

Om du älskar ål, ät den inte. En påminnelse att "odlad ål" på julbordet är en lögn (den är vildfångad och gödd). Och att du ska ta en selfie om du råkar ut för någon som säljer ål.

En hotad art

Om inget ganska drastiskt händer kommer ålen snart att utrotas. Det kanske inte bara beror på att vi äter den, utan också på att vi människor har ställt till det med havet, vattendragen och sjöarna där det är meningen att den ska frodas och växa upp. Men att inte äta ål – tills vidare – hjälper.

Vildfångad och gödd, inte odlad

Ålen som säljs som "odlad" har fångats in i det vilda och göds i fångenskap innan det äts upp. Det görs försök att bedriva ett hållbart fiske och att minska "turbindöden" i svenska vattenkraftverk, men arbetet är svårt eftersom ålen har en så invecklad livscykel.

Gör så här:

Om du råkar ut för ål i jul, ta en selfie (nåja, en bild) och lägg ut på sociala media. Berätta vilken fiskhandlare, restaurang eller julbord det är som vill tjäna en slant på att den här fina fisken kommer ännu ett steg närmare utrotning. Suck.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp