Så överlever du säsongens tomater

Kategori: Trender och insikter, Inspiration | Skrivet: Nov 16, 2018

Tomater PS

Från och med nu och några månader framåt är det näst intill omöjligt att hitta vettiga tomater i butiken. Så här säger vår egen grönsaksbloggare Anna Andersson om hur man ska överleva säsongen:

Varför smakar säsongens tomater inget?

Min erfarenhet och teori är att tomater som tillåts att växa långsamt i kallväxthus eller på friland i Sverige oftast får tjockare skal men mycket mer smak. De som odlas med tillskottsvärme drivs för snabbt för att hinna utveckla smaken och kanske lykopen och antioxidanter, med mera. Det är ju samma sak med jordgubbar. Så långsamt i naturligt solljus är nog själva grejen, slow food is da shit (sic!).

Vilken sort ska man satsa på?

Det finns ju hundratals olika sorters tomater. Jag odlar mest gamla kultursorter som har sämre avkastning, olika storlekar och former som är känsligare för sjukdomar men oftast smakar mer och bättre. De tomater som odlas kommersiellt är framtagna för att vara så friska, likformiga och fina som möjligt och ge stor avkastning. Smaken har kanske inte alltid varit prio ett vid förädlingen...

Så hur gör du så här års?

Jag fryser ner mitt överskott av tomater, konserverar, torkar eller kokar sås. Men när de är slut blir det krossade, hela eller körsbärstomater på konservburk. Körbärstomaterna tycker jag känns lite lyxigare och med mera smak.

Dina tomattips?

Jag har inga fler specialtips mer än de som redan finns på PS. Att tillsätta lite sötma, ibland syra och krydda extra. Jag köper sällan tomater på vintern. Jag har nog blivit lite extra kräsen som odlare, men ibland kan det bli lite kvisttomater som jag kör hela och lågtempererat i ugnen med olja, honung och kryddor.

Allt om tomater.

Till Annas blogg.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp