Så gör du med julbordets rester

Kategori: Inspiration | Skrivet: Dec 26, 2018

laxmacka PS

Det slängs pinsamt – smärtsamt - mycket mat veckorna efter jul. Några konkreta tips hur du tar till vara på rester från julbordet och spar på både jordens och dina egna resurser:

Julskinkan

  • Julskinka passar utmärkt till pajer, pastarätter och ungspankaka. 
  • Strimlad julskinka är utmärkt att woka. Marinera gärna och stek den hastigt och hårt.
  • Stek gärna upp skinkan med "rökt" salt för att få lite av en baconkänsla. 
  • Strimlad julskinka fungerar även i en matig omelett, med eller utan julbordets ostar.

Kalkon

  • Har du ätit kalkon under julen kan du göra Cobb-sallad: Ta kalkon, grönmögelost, avocado, bacon, ägg, romansallad och tomater. Servera med en "sweet mustard"-vinägrett.
  • Det strimlade köttet passar utmärkt i wok, pastasåser, omeletter, med mera.
  • Missa inte att koka en utmärkt fond på skrovet.

Sillen

  • Inlagd sill i alla former är gott på macka. Året om.
  • Ägg – i de allra flesta former – gör sillen ännu godare och matigare.
  • Inlagd sill och glasmästarsill kan bli en gubbröra. Skölj den, blanda med hackat ägg, hackad rödlök, majonnäs, crème fraiche och dill. Servera på kavring.

Laxen

  • Rökt lax blir en fin pastasås. Smält crème fraiche, tillsätt strimlad lax, citronsaft, salt, svartpeppar och massor av dill.
  • Lax är gott med dillstuvad potatis (också från julbordet).
  • Gravlax är god att steka. Sockerhalten är hög, använd teflonpanna.
  • Rökt eller gravad lax kan få ett nytt liv med en asiatisk touch. Fritera rispapper, några sekunder (de blir som fina blommor) och salta. Bryt dem i större bitar. Toppa med laxrosor, picklad morot och gurka. Servera med misomajonnäs och lite lime. Toppa allt med rostade sesamfrön.
  • Gravlaxsåsen fungerar lika bra till t ex krabba – som i sin tur är billigare än hummer på nyårsafton.
  • Tunt skivad lax – med lite citron och svartpeppar – är världens bästa pålägg.

Köttbullar

  • Stek upp dem på nytt och gör en saftig sås av grädde som du vispa ner i pannan med ett stänk soja.
  • Mosa ner dem i en smakrik, Italieninspirerad tomatsås. Låt stå och puttra länge.

Potatisen

  • Gör stomp. Snåla inte med kryddorna.
  • Gör puré. Snåla inte med smör och grädde.
  • Skiva och stek den. Snåla inte med smör.

Janssons

  • Servera den som "side order" till något vegetariskt.
  • Frys in portionsvis och ha som nattamat.

Ostbrickan

  • Täck en pizzabotten med tomatsås, olivolja och ostrester och in i ugnen. Toppa med ruccola och nötter som blivit över.
  • Riv osten och stoppa i frysen, ta fram vid behov. Ost håller minst 3 månader i frysen.
  • Grönmögelosten blir en god vegetarisk pastasås med till exempel gnocchi. Smält osten i en kastrull med matlagningsgrädde, kycklingbuljon och massor av ruccola. Toppa med hackade valnötter från julbordet.

Kål

  • Stek överbliven brysselkål ganska hårt med vitlök och toppa med hackad mandel och granatäppelkärnor.
  • Gör grönkålssallad: Blanchera och finstrimla grönkål. Blanda med vindruvor och röd paprika i små tärningar, kokt quinoa, rostade solrosfrön och riven parmesan. Gör en vinägrett på citron, olivolja, vitlök, dijonsenap, salt och svartpeppar och slå över.

Korv

  • Gör en frittata av korvrester och kokt potatis. Stek med massor av gul lök och slå på en äggstanning. Toppa med hårdost (julbordets cheddar blir bra) och låt stelna i pannan. Servera med en tomatsallad.

Revbensspjäll

  • Ge nytt liv åt överblivna revbensspjäll med en söt glaze av honung, ingefära, soya, risvinäger, sesamolja och sechuanpeppar. Grilla snabbt och servera med rödkålen som blivit kvar.

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp