Årets mattrender 2017

Kategori: Trender och insikter | Skrivet: Jan 04, 2017

gurkmeja PS

PS sammanfattar trender som du kommer att märka av – eller kanske inte – under året som kommer:

Att förutse trender har blivt en industri. Det cirkulerar mycket "fluff" om mattrender därute, därför gör vi här ett försök att sammanfatta de som fler än en siar om under året som kommer:

I stället för grönkål

Grönkål har haft en storhetstid på senare år. Men nu letar de trendkänsliga efter något nytt och ännu mer uppfriskande, påstås det. Man tror att det blir havets grönsaker – alger och sjögräs – som, med sina djupa umamismaker som sätter piff på bl a vegetarisk mat, plockar upp stafettpinnen.

Andra tror mer på betor av alla de slag, mangold, majrova, senapskål/sareptasenap, moringa (moringa oleifera) och morotsblast. Vi får väl se.

Äta ur skål

Poké hette förra årets trendigaste maträtt i USA (den slog inte riktigt igenom i Sverige). Lite förenklat kan man säga att Poké är en ursprungligen Hawaiiansk sallad med rå fisk och "sushismaksättning" som serveras i en skål.

Att äta ur en skål sägs ge en speciell sinnesstämning och har den fördelen att man får lite av varje i varje tugga. Och nu väntas fler trendiga rätter som serveras i en skål...

Lila mat

Inte bara lila kål (rödkål), utan också lila sparris, lila blomkål, lila sötpotatis (om blå kongo kvalar in vet vi inte i skrivande stund), lila majs, acaibär, med flera. Och svart ris. Varför inte?

Chili på djupet

Att maten blir het och ännu lite godare av chili är vi många som vet. Men nu sägs vi även vara många som vill veta exakt vilken chili som kryddar maten och varför. Var och hur har den odlats och vilka egenskaper har den. Om detta stämmer så kan inte chiliavsmakning vara långt bort...

Mexikanskt och filipinskt

Håll utkik efter matinspiration från de här länderna.

Kokosnöt

Kokosnöten är både en frukt, en nöt, en kärna och ett frö. Efter kokosvatten kommer kokos i allt, sägs det, från skönhetkrämer till ett recept nära dig. Tänk chips, smör, glass, redning, kryddning, osv...

Det som (inte) blev över

En halvny trend som ska hjälpa oss att slänga mindre mat. Det där som blev över vid tillverkningen ska tas till vara och bli en egen produkt. Bara en tidsfråga innan någon paketerar blasten från diverse grönsaker och skriver "blastsallad" på den dyra påsen.

Choklad, sardiner, get

Tre råvaror som känns helt rätt i år. Tydligen.

Gurkmeja är det nya...

En gång i tiden användes den här kryddan bara till att färga ris gult (i svenska kök). Nu har den fått hjältestatus och dyker upp över allt. Den ingår i ayur vediska traditioner och sägs bota lite av varje, men vi får se om den mäktar med att bli en kulinarisk hit.

“Plant butchery”

Det engslak begreppet är så knäppt så det får stå kvar som det är. En gång i tiden trodde man att vegetarianer ville ha vegetarisk mat som såg ut som kött. Idén föll pladask då – men nu är den tillbaka.

Majs, svamp, kikärtor, med mera, bearbetas för att få en konsistens och smak som påminner om kött. Och både veganer och köttätare förväntas gilla resultatet. Ett av många trick: Att spruta in saften från rödbetor i vegetariska burgare så att det ser ut som om de "blöder" som kött...

Finslakteri

Samtidigt som det pågår en trend mot att äta mer grönt så pågår en mot-trend som handlar om köttätare som nördar in sig på obskyra, "skräddarsydda" styckdetaljer direkt från slaktaren. Varför äta biff när det finns njurtappsecreto iberico, asado de tira, med flera?

Handgjorda nudlar

Ett verkligt hantverk och det nya "snurra pizzadeg" för finkrogen.

Flyktingkök

De stora flyktingströmmarna kommer att få effekter på hur vi äter. Flyende människor bidrar inte bara till mottagarlandets kultur och språk, utan även till smakpaletten. Mat från Syrien, Irak och Afghanistan (för att nämna några), snart i var mans mun.

Välkommen till 2017!

 

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp