Bjud på lök!

Kategori: Inspiration | Skrivet: Mar 18, 2021

löksoppa PS

Den här underskattade grönsaken har alla rätt: Lök är billigt, vegetariskt (klimatvänligt...), fungerar även så här års (vara bara lite noggrann när du väljer ur löklådan), och det det är gott! Mer lök åt folket!

Lök är förmodligen ett av världens populäraste livsmedel (vilket är underligt med tanke på att de skarpa smakerna är till för att människor och andra djur inte ska äta upp den). Men det är allt för sällan den får agera huvudingrediens, till exempel i soppa eller gratinerad hel i ugnen.

Bra att veta när du ska bjuda på den här goda, smakrika, populära och nyttiga råvaran:

Det finns (minst) 3 sätt att steka lök

  • Svettad lök steks på så låg värme att den inte tar färg. Metoden framkallar de söta, fruktiga smakerna som finns i lökens lager och kallas ibland även smält lök.
  • Brynt lök kräver högre temperatur som orsakar karamellisering och Maillardeffekten. Resultatet är rostade kolasmaker när lökens naturliga socker och smöret sakta karamelliseras. Och att löken blir vackert brun.
  • Karamelliserad lök kräver jämn värme under lång tid för att få till ett karamelliserat, mörkt och smakrikt "trassel". Olja eller klarat smör är att föredra eftersom brända proteiner i smöret kan ge bi-smaker.

Läs mer:

Så lagar du lök.

Till lökguiden.

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp